STOP THE PRESS!

Angels in America – Part I: Millennium Approaches & Part II: Perestroika

Andrew Garfield (Prior Walter) in AngelsInAmerica Perestroika photo by Helen Maybanks

photo by Helen Maybanks

Esitykset: Lyttelton Theatre Lontoossa 20.7. ja 27.7.2017
Käsikirjoitus: Tony Kushner
Ohjaaja: Marianne Elliott
Lavastus: Ian MacNeil
Pukusuunnittelu: Nicky Gillibrand
Valaistuksen suunnittelu: Paule Constable
Koreografia ja liikkeet: Robby Graham
Musiikki: Adrian Sutton
Äänisuunnittelu: Ian Dickinson
Näyttelijät: Stuart Angell, Mark Arnold, Arun Blair-Mangat, Susan Brown, Laura Caldow, Andrew Garfield, Denise Gough, Kate Harper, John Hastings, Claire Lambert, Nathan Lane, Amanda Lawrence, James McArdle, Becky Namgauds, Mateo Oxley, Nathan Stewart-Jarrett, Joseph Pitt, Paksie Vernon, Stan West, Lewis Wilkins
Arviot: Angels in America part I – 4,5/5
Angels in America part II – 5/5

Part I: Millennium Approaches

Tapahtumat sijoittuvat 80-luvun puoleen väliin New Yorkiin, jolloin konservatiivisuus oli reaganmaisella asteella. Juutalaistaustainen Louis Ironson (James McArdle) saa tietää, että hänen miesystävällään Prior Walterilla (Andrew Garfield) on todettu AIDS. Tästä säikähtäneenä Lou sekavassa mielentilassa päättää jättää Priorin yksinään taistelemaan tilanteensa kanssa. Samaan aikaan oikeuslaitoksessa työskentelevä Joe Pitt (Russell Tovey) on republikaani, mormoni, aviomies ja kaiken lisäksi kaapissa oleva homoseksuaali. Hänen mentorinsa, vanhan ajan asianajaja Roy Cohn (Nathan Lane) on sitä mieltä, että kaikkea Joe saa tehdä, mutta vaimoansa ei jättää missään tapauksessa. Joe tapaakin Loun ja heille kehittyy pienoinen suhde. Pikku hiljaa Priorin sairauden oireet näkyvät erilaisina hallusinaatioina. Hänelle ilmestyy enkeli, joka toteaa tämän olevan profeetta, jonka tehtävä on pistää iso työ käyntiin.

Part II: Perestroika

Edellisen näytelmäosan  tapahtumista on kulunut parisen kuukautta. Enkeli on kertonut Priorille, että taivas on yhtä kaunis kuin San Francisco, mutta Jumala oli niin kyllästynyt paikkaan, että hän perusti ihmiskunnalle Maan – eikä kaikki mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Näistä kummallisista jutuista intoutuneena Prior lähtee etsimään enkeleitä mormonien keskukseen. Siellä hän kohtaa Joen vaimon Harperin (Denise Gough). Pian he huomaavat jakaneensa saman unen, mutta Prior joutuu lopulta taistelemaan enkeleitä vastaan päästääkseen taivaaseen tikapuita pitkin. Samaan aikaan Lou saa tietää, että Joella on kytköksiä ilkeämieliseen asianajaja Royhin, joka myöskin sairastaa AIDSia. Tämä ei todellakaan miellytä Louta, sillä muitakin ihmeellisyyksiä tämä tyyppi on päässyt tekemään kaikkien homoseksuaalien päiden menoksi.

Vaikka tämän Kushnerin kaksiosaisen näytelmän valmistumisesta onkin kulunut yli 25 vuotta, niin monet sen teemoista ovat hyvinkin ajankohtaisia. Ensinnäkin se, kuinka me suhtaudumme toisiimme yleisesti. Onko vakavasti sairastunut niin inhottava ihminen että hänet pitää hylätä? Mitä ovat rakkaus, viha, ahneus, usko? Entä se kuolema? Kushner ei päästä katsojaa helpolla, vaan pistää yleensäkin ajattelemaan ihmisyyttä. Olimme me millaisia tahansa tai olipa seksuaalinen suuntaus mikä tahansa, samat teemat pätevät jokapäiväisessä elämässä. Samalla kun Kushner kertoo näiden ihmisten elämästä, käsitellään yhteiskunnan ja ihmisten arvomaailmaa. Onko mikään sitten muuttunut 80-luvun? Sitä katsoja pystyi omassa arvomaailmassaan puntaroimaan. Ohjaaja Marianne Elliott on saanut tähän näytelmään sellaista draivia, ettei esityksen edes huomannut päättyvän. Viime aikoina entistäkin parempia roolisuorituksia elokuvan saralla tehnyt Andrew Garfield osoittaa tässä näytelmässä olevansa näyttelijä isolla ännällä. Hänessä on jotain sellaista kameleonttimaisuutta, että katsoja suorastaan häkeltyy. Lisäksi Royta esittävä Nathan Lane vetää sellaista roolisuoritusta, jonka häneltä pystyikin odottamaan. Muutenkin näyttelijäsuoritukset ovat kerrassaan erinomaisia, oli suorastaan ilo katsella heidän lavatyöskentelyään.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: