STOP THE PRESS!

Antiikki-messuilla näkyy suomalainen design ja taide

Märta Blomstedtin nojatuoli Kuvalähde: Wanha Tammitori

Märta Blomstedtin nojatuoli Kuvalähde: Wanha Tammitori

Messukeskuksen Antiikki-tapahtumassa 13.–17.9. nousevat tällä kertaa kotimainen design ja taide. Messuvieras voi tutustua mm. 1700-luvun Olhavan lasitehtaan tuotantoon, Märta Blomstedtin nojatuoliharvinaisuuteen, Riitta Immosen vintage-pukuihin sekä Anitra Lucanderin ja Yngve Bäckin maalauksiin.

Harvinaista Olhavan lasitehtaan tuotantoa

Olhavan (ruots. Nyby) lasitehdas toimi Pohjois-Pohjanmaalla Iin Olhavan kylässä vuosina 1782–1885 ja oli aikansa suurimpiin kuulunut lasitehdas Pohjoismaissa. Anita Antik -liike Oulusta esittelee messuilla n. 50 esinettä sisältävän uniikin kokoelman Olhavan lasitehtaan tuotantoa mahapulloista ikkunalasiin ja apteekkipulloista Venäjän keisarivaakunan koristamiin taskumatteihin. ”Olen kerännyt suomalaista lasia eri vuosisadoilta kymmeniä vuosia. Niinpä esittelyssä on myös kotimaisen designin huippunimien esineitä Olhavan tuotannon lisäksi”, kertoo lasinkeräilijä ja liikkeen omistaja Mauno Heikkilä.

Suomalainen design ja vintage-vaatteet pitävät pintansa

Wanha Tammitorin osastolla nähdään tänä vuonna 1930–50-lukujen kotimaisia klassikoita mm. Carl Gustaf Hiort af Ornäsilta ja Alvar Aallolta. Erikoisuutena myynnissä on Märta Blomstedtin suunnittelema nojatuoliharvinaisuus. ”Tuoli on todellinen helmi, viime vuonna näitä tuoleja on myyty vain ulkomaille satumaisin hinnoin”, kertoo Kari Lähteinen Wanhasta Tammitorista.

Turkulainen VintagEija’s tuo messuille 1930–80-lukujen vintage-vaatteita ja -asusteita mm. USA:sta, mutta myös kotimaista designia esimerkiksi Riitta Immosen ateljeen pukuja. ”Myymme myös vintage-kodintekstiilejä kuten verhoja ja pöytäliinoja. Vaatteissa tällä hetkellä kiinnostusta herättää erityisesti 80-luku”, kertoo VintagEija’s -liikkeen omistaja Eija Mannila. Tekstiilit näkyvät myös ohjelmalavalla: vintage-vaatteiden huollosta kertoo tekstiilikonservoinnin lehtori Anna Häkäri Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

Anitra Lucanderin ja Yngve Bäckin maalauksia

Taidekauppa P. Grahn on erikoistunut erityisesti sodanjälkeiseen suomalaiseen museoluokan taiteeseen. Paljon kysyttyjä ovat viime vuosikymmenen aikana olleet mm. Unto Koistisen, Kain Tapperin, Yrjö Saarisen, Per Steniuksen ja Rafael Wardin teokset. Kestosuosikkeja ovat myös vanhemmat naistaiteilijat kuten Ellen Thesleff ja Helen Schjerfbeck, joiden teoksia Taidekauppa P. Grahn on välittänyt myös viime vuosina. ”Näiden huipputaiteilijoiden ensiluokkaiset työt ovat olleet taantuman aikana jopa tavallista halutumpia. Varakkaat ihmiset haluavat usein epävarmoina aikoina sijoittaa johonkin pysyvään ja arvonsa pitävään”, kertoo Rikhard Grahn.

Anitran Lucanderin teokset ovat edullisemmassa hintaluokassa erityisen kysyttyjä. Lucanderin mestarillinen värien käyttö ja hienostunut tyyli niin kollaaseissa kuin maalauksissakin sopii hyvin myös tämän hetken kodin sisustukseen. Messuille taidekauppa P. Grahn tuo Lucanderin ’Hedelmäasetelman’ 1970-luvulta.

”Viime vuonna messuilla yllättivät Yngve Bäckin teokset. Niitä myimme messujen aikana peräti kolme kappaletta. Bäckin maalauksissa on erinomainen hinta–laatu-suhde, sillä tasokkaan työn sai reilulla tuhannella eurolla. Ne ovat värikkyydessään Rafael Wardin ja Anitra Lucanderin tavoin näyttäviä kodin seinällä, mutta ovat hinnaltaan edullisempia. Tänä vuonna esittelemme messuilla Bäckiltä ’Saunassa’-teoksen vuodelta 1959”, jatkaa Grahn.

Antiikki-tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017 samaan aikaan huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitaren, äänen- ja kuvantoistolaitteiden HighEnd Helsingin, lifestyle-tuotteiden myyjien ja ostajien ammattitapahtuma Forman ja Helsinki Design Weekin tilasuunnittelun ja projektisisustamisen ammattitapahtuma Showroomin kanssa. Antiikki-messujen erikoisnäyttely on ’Asumisen utopioita’.