STOP THE PRESS!

Tanssi ja musiikki vauhdittavat Oulun kaupunginteatterin Rautatietä – ensi-ilta 2.9. suurella näyttämöllä

Oulun Kaupunginteatterin Rautatie näytelmästä Kuvassa Merja Pietilä, Tuula Väänänen ja Mikko Leskelä, kuva Jussi Tuokkola

Oulun Kaupunginteatterin Rautatie näytelmästä Kuvassa Merja Pietilä, Tuula Väänänen ja Mikko Leskelä, kuva Jussi Tuokkola

Juhani Ahon esikoisteokseen pohjautuva, tanssin ja musiikin kuljettama Rautatie nousee näyttämölle Heta Haanperän ohjaamana. Näytelmän ensi-ilta nähdään tulevana lauantaina 2.9.2017 Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Oulun kaupunginteatteri juhlistaa Suomi 100 -juhlavuotta Juhani Ahon klassikkoromaaniin pohjautuvalla näytelmällä Rautatie (1884). Näytelmä kuvaa korvessa asuvan vanhan pariskunnan elämää, jonka rauhallinen elinpiiri järkkyy naapuripitäjään ilmestyvän rautatien myötä. Kuulopuheet ja silminnäkijäkertomukset ihmeellisestä rautaisesta tiestä eivät tunnu mahtuvan edes Matin ja Liisan mielikuvitukseen, mutta pelonsekaisin tuntein on tätä ihmettä kuitenkin päästävä todistamaan. Matkasta rautatieasemalle ja junan kyytiin muodostuu järisyttävä kokemus. Vaikka Matti ja Liisa palaavat matkaltaan kotiin samoihin pieniin ympyröihinsä, ei mikään ole enää entisellään.

Rautatie on monitaiteellinen esitys, jossa perinteinen teatteri, kansantanssi ja -musiikki kohtaavat nykyteatterin, -tanssin ja uuden musiikin. Rautatie lähtee liikkeelle 1800-luvun lopun maisemista, mutta junamatka kiidättää Matin ja Liisan kohti tulevaisuutta. Rautatiellä menneisyyden ja nykyisyyden törmääminen herättää kysymyksen siitä, minne olemme matkalla.

Näytelmän rooleissa nähdään Merja Pietilä – Liisa, Mikko Leskelä – Matti sekä Heli Haapalainen, Pentti Korhonen, Anneli Niskanen, Aki Pelkonen, Timo Pesonen ja Tuula Väänänen. Mukana tanssijat Simon Beyer-Pedersen, Milla Virtanen ja Ulla Väätäinen sekä muusikot Anne-Mari Kanniainen, Jaakko Konttila ja Olli Tuomainen.

Rautatien ohjaa useita suosikkinäytelmiä kaupunginteatteriin ohjannut Heta Haanperä. Hänen tuoreimpia ohjauksiaan Oulussa ovat olleet mm. yleisösuosikit Taivaslaulu (2015) ja ooppera Neljäntienristeys (2017). Dramatisointi Jukka Heinänen ja Heta Haanperä. Koreografia Hanna Poikela. Lavastus Kalle Nurminen. Pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari. Valosuunnittelu Mika Ryynänen. Äänisuunnittelu Olli Paakkolanvaara. Musiikin suunnittelu Anne-Mari Kanniainen. Videosuunnittelu Tuomo Kalajanniska. Kampaukset ja maskeeraus Eija Juutistenaho. Yhteistuotanto JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen kanssa.

Rautatie-näytelmän ensi-iltapäivänä, lauantaina 2.9. klo 15-16 Oulun pääkirjaston Pakkalan salissa on paneelikeskustelu Juhani Ahosta ja Oulun kaupunginteatterin Rautatie-näytelmästä. Paneelikeskustelua vetää dosentti, FT Kari Sallamaa Oulun yliopistosta, ja panelisteina ovat ohjaaja Heta Haanperä, dramaturgi Jukka Heinänen ja koreografi Hanna Poikela Rautatien työryhmästä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Rautatien tulee lukuvuoden 2017 – 2018 näkemään suuri joukko Oulun alueen kahdeksasluokkalaisia opettajineen, sillä Oulun kaupunginteatteri on valittu Rautatie-näytelmällä niiden 55 elämysten tuottajan joukkoon, jotka ovat mukana käynnistämässä Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhanketta.