STOP THE PRESS!

Hipsterikokki ja superbloggaaja tuottivat uuden sukupolven ruokaohjelman

Noora ja Ossi keräävät pihkaa ensimmäisen VILLD-jakson annokseen. Kuva: Dorit Salutskij

Noora ja Ossi keräävät pihkaa ensimmäisen VILLD-jakson annokseen. Kuva: Dorit Salutskij

Ruokaan ja luontoon intohimoisesti suhtautuvat eturivin bloggaaja Noora Shingler ja huippukokki Ossi Paloneva tähdittävät 3.9.2017 alkavaa monin tavoin poikkeuksellista villiruokaohjelmaa.

Suomen jännittävin ruokaohjelma VILLD tuo parrasvaloihin suomalaisen luonnon hyödyntämättömät raaka-aineet, visioi tulevaisuuden ruokakenttää ja avaa keskustelua ruokapolitiikasta. Huippukokki Ossi Palonevan ja Suomen pioneeribloggaajiin kuuluvan Noora Shinglerin tähdittämässä ohjelmassa tutustutaan villiruokaan ja kokataan harvemmin hyödynnettyjä raaka-aineita, kuten rakkolevää, muurahaisia ja pihkaa. ”VILLD on ylistyspuheenvuoro suomalaiselle luonnolle, jossa meidän molempien mielestä on älyttömästi hyödyntämätöntä potentiaalia,” tuottaja Shingler kertoo.

VILLD on paitsi sisällöltään myös tekotavaltaan poikkeuksellinen ruokaohjelma, joka haastaa perinteisen television jakelukanavia myöten. ”Suomalainen ruokaohjelmatarjonta on ollut pitkään aika mielikuvituksetonta. Ruokakenttä elää isoa murrosta, mutta ohjelmapuolella ei siihen ole tartuttu. Lisäksi visuaalisimmat ruokasisällöt on totuttu näkemään sosiaalisessa mediassa: Instagramissa, Pinterestissä jne. Haluamme ravistella käsityksiä siitä, mistä ja miten ruoka hankitaan, ja tuoda ihmisten verkkokalvoille Suomen kauneinta, liikkuvaa ruokakuvaa,” Paloneva kertoo.

VILLD julkaistaan verkossa, ja tänä vuonna valmistuu kuusi jaksoa. Sarjan pääasialliset jakokanavat ovat ohjelman oma YouTube-tili, Kemikaalicocktail-blogin somekanavat, sesonkiruokailuun keskittyvä Satokausikalenteri sekä tekijöiden omat some-tilit. ”Uskomme pääsevämme Kemikaalicocktail-blogin, yhteistyökumppaneidemme ja some-lonkeroidemme myötä erittäin hyviin näyttömääriin ja jopa kilpailevamme näkyvyydestä mediatalojen sisältöjen katselumäärien kanssa,” Shingler ennakoi.

Eturivin tekijät

Pikaruokaravintola EGGin ravintolapäällikkönä työskentelevä Ossi Paloneva on itseoppinut fine dining –kokki ja villiruoan puolestapuhuja, joka tunnetaan hävikkiruokaprojekteistaan. Nyt alkava ohjelma perustuu Palonevan Vaasassa vuosina 2015 ja 2016 toimineen pop-up –villiruokaravintola VILLDin konseptille.

Suomalaisen blogikentän pioneeri Noora Shingler on kirjoittanut ekologiseen ja eettiseen elämäntyyliin keskittyvää Kemikaalicocktail-blogia jo 10 vuoden ajan ja tavoittaa noin 100 000 suomalaista kuukausittain. Luonnonkosmetiikkaa suunnitteleva toimittaja on erityisen kiinnostunut raaka-aineista, joita lähiympäristöstä ei vielä hyödynnetä.

Toistensa osaamisia hyvin täydentävät Paloneva ja Shingler ovat suunnitteleet VILLD-ohjelmakonseptin yhdessä ja vastaavat nettisarjan tuotannosta ja toteutuksesta. Kummallakin on hyvin hyppysissään ohjelmassa vahvasti läsnä oleva sosiaalinen media: Shingler somettaa Palonevan annoksia ja kuvaa metsäseikkailuja ohjelman Instagram-tilille. Sarjan ovat kuvanneet Johannes Östergård ja Mikko Manninen, joka vastaa myös leikkauksesta.

VILLD on tuotettu sponsorien avulla. ”Saimme idean ohjelmasta kesäkuussa ja tajusimme, ettemme ehtisi kuvaamaan saman kesän aikana, jos jäisimme odottamaan mediatalojen tai tuotantoyhtiöiden hitaita päätöksiä. Olemme aika malttamattomia ja päättäväisiä tyyppejä ja päätimme odottelun sijaan tehdä kaiken itse,” Shingler kertoo. ”Vaikka meillä olikin vahva luotto siihen, että tekijät ja rahoitus löytyvät kyllä, oli aika uskomatonta saada kaikki kasaan vain muutamassa viikossa,” Paloneva hämmästelee.