STOP THE PRESS!

Molièren komediaklassikko Luulosairas ensi-iltaan Eino Salmelaisen näyttämöllä

Luulosairas Valokuva: Kari Sunnari

Kuvassa Miia Selin, Auvo Vihro ja Verneri Lilja. Valokuva Kari Sunnari

Maailman esitetyimpiin komedioihin yli 300 vuotta kuulunut Luulosairas (La malade imaginaire) saa jälleen uuden ensi-illan lauantaina 2.9. klo 19. Klassinen kertomus nähdään perinteikkäässä miljöössä, vuonna 1924 valmistuneella Eino Salmelaisen näyttämöllä, syyskauden aikana kaikkiaan 17 kertaa.

Varakas potilas on pidettävä sairaana mutta hengissä! Pääpuoskari ja konsultoivat lääkärit juonivat uusia käänteitä sairaskertomukseen, ja tässä pelissä jokainen peräruiske ja suonenisku maksaa. Samaan aikaan Luulosairaan ihana tytär on lemmensairauden pauloissa, mikä sotkee isän haaveet naittaa tytär lääkärille. Sairasvuoteen ympärillä pyörii valehtelijoiden klubi: jokainen huijaa sen, minkä pystyy.

Luulosairas on historian suuriin teatterinimiin kuuluvan Molièren (1622-1673) suosituin näytelmä. Sen on kääntänyt suomeksi Arto af Hällström. Tampereen Työväen Teatterissa aiemmin Yöllisen koiran merkillisen tapauksen ohjanneen Otso Kauton johdolla syntyy raikastettu klassikko, joka tuo huijarit ja hyväuskoiset nykypäivän valoon, peruukkeja ja yltäkylläisyyden kosketusta unohtamatta.

Ohjaaja Kautolle uskottavuuden teemat ovat Luulosairaassa olennaisia. ”Pahimmat valheet kerrotaan aina kostein silmin. Kun haluaa olla uskottava, on pakko tinkiä totuudesta”, Kautto sanoo.

Luulosairaan lavastuksen ja puvut on suunnitellut Annukka Pykäläinen, valot TJ Mäkinen ja äänet Niklas Vainio. Pääroolissa Arganina nähdään Auvo Vihro ja muissa mehevän arkkityyppisissä rooleissa Miia Selin, Teija Auvinen, Heidi Kiviharju, Maija Lang, Tommi Raitolehto, Janne Kallioniemi, Verneri Lilja, Mika Honkanen ja Jukka Saikkonen.

Kirjoittaessaan viimeistä näytelmäänsä Luulosairas (1673) Molière oli sairastanut keuhkotuberkuloosia jo vuosien ajan. Hänen oma kuolemansa teki Luulosairaan tarinasta legendan. Molière luhistui lavalle Luulosairaan näytännössä yskien ja verta vuotaen. Hän joutui keskeyttämään ja menehtyi muutaman tunnin kuluttua kotonaan.

Suomessa Luulosairas nähtiin ensimmäistä kertaa Suomalaisessa Teatterissa vuonna 1883, ja sen jälkeen ensi-iltoja on ollut kymmeniä. Viime vuosina uusia produktioita on aloitettu mm. Kansallisteatterissa sekä Kotkan, Oulun, Kokkolan ja Turun kaupunginteattereissa. Tampereen Työväen Teatteri otti Luulosairaan ohjelmistoonsa edellisen kerran vuonna 1997, jolloin Arganiaesitti Matti Viironen ja Auvo Vihro nähtiin Luulosairaan tyttären rakastetun, Cléanten roolissa.

Luulosairas-näytelmän teemoista järjestetään keskustelutilaisuus TTT-Klubilla tiistaina 12.9. klo 18.