STOP THE PRESS!

Kim Simonsson ja Kalevala Koru -näyttely Hanasaaressa

Gunvor Kronman, Kirsti Doukas ja Kim Simonsson. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen

Gunvor Kronman, Kirsti Doukas ja Kim Simonsson. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen

Kalevala Koru, Kim Simonsson ja Hanasaaren kulttuurikeskus ovat luoneet taidenäyttelyn, joka yhdistää korumuotoilun ja nykytaiteen.

Näyttelyn korut ovat Kalevala Korun rakastettuja malleja vuosien varrelta. Veistokset on tehnyt kansainvälisesti tunnettu kuvanveistäjä Kim Simonsson, jonka teoksissa esiintyy omia teitään kulkevia lapsihahmoja.

Kim Simonssonin ja Kalevala Korun yhteistyö alkoi koruista Sylkevä tyttö ja Lätäkkötyttö, jotka Kalevala Koru muotoili Simonssonin veistosten pohjalta. Korut julkistettiin naistenpäivänä 2017. Myös nämä kaksi korua ja niiden mallina toimineet veistokset ovat esillä näyttelyssä.

”Olen ihaillut Kimin vahvaa ja omaperäistä tyyliä jo vuosikausia. Olen tehnyt paljon teemoitettuja mallistoja esim. oopperat, kirjallisuus, yhteiskunnalliset aiheet, kulttuurivaikuttajat. Kimin kanssa tehty projekti poikkeaa edellä mainituista teemoitetuista mallistoista siinä, että teimme Lätäkkötytön ja Sylkevän tytön työparina ja korujen muotoilu noudattaa tiukasti Kimin luomaa visuaalista maailmaa, eivätkä ole minun tulkintoja hänen taiteestaan. Minun osuuteni tässä prosessissa on ollut tuoda Kimin teokset korun muotoon”, kertoo Kalavala Korun muotoilujohtaja Kirsti Doukas.

Kim Simonssonin taideteokset kuvaavat usein tytöt rohkeina, kekseliäinä ja hieman niskoittelevina.

”Se on erilaista, jännittävää, joskus hieman aavemaista taidetta, joka on todella kiehtovaa, ja joka on herättänyt paljon huomiota ulkomailla. Yksi Simonssonin taideteoksista on esillä Victoria and Albert Museum -museossa Englannissa”, toteaa Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Vuosi 2017 on suuri juhlavuosi koko Suomelle. Vuosi on erityinen myös Kalevala Korulle, joka täyttää 80 vuotta. Näyttely on osa juhlavuoden ohjelmaa, johon kuuluu myös Suomea kiertävä, Kalevala Korun roolia suomalaisessa yhteiskunnassa esittelevä näyttely.

”Olemme iloisia, että Hanasaaren näyttelytilassa on mahdollista keskittyä taiteelliseen ilmaisuun ja tarkastella kuvataiteen vaikutuksia korumuotoiluun. Mitä veistokselle tapahtuu, kun siitä tulee koru? Kiinnostava kysymys, jota kutsumme kaikki pohtimaan”, toteaa Kalevala Korun toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen.

Kim Simonsson on luonut useita taideteoksia, joita pidetään moderneina klassikkoina jo nyt. Hänen veistoksillaan on tasaisesti kasvava kansainvälinen ihailijajoukko.

”Ensimmäisen veistokseni tein 11-vuotiaana, kun valmistin takapihalla Aku Ankka -hahmon. Silloin oli vielä epäselvää, tulisiko minusta taiteilija vai jalkapalloilija. Vähitellen huomasin kuitenkin, että kolmiulotteinen ajattelu tuntui todella luonnolliselta minulle, mikä luultavasti myötävaikutti siihen, että minusta tuli juuri kuvanveistäjä”, Kim Simonsson kertoo.

Kesyttämätöntä kauneutta etsimässä -näyttely on avoinna 1.9.– 22.10.2017 joka päivä klo 10–20. Osoite: Galleri Hanaholmen, Hanasaaren kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, 02100 Espoo.