STOP THE PRESS!

Riitta Castrénin Läpivalaisu on tunnustuksellinen selviytymistarina alkoholiongelmasta

Riitta Castrén: Läpivalaisu – pitkät jäähyväiset alkoholille

kansi: Jenni Noponen

Läpivalaisu – pitkät jäähyväiset alkoholille (Gummerus) kuvaa suoraan ja kaunistelematta alkoholista irrottautuvan naisen kamppailua häpeän, surun ja vanhenemisen kanssa. Samalla se pohtii suomalaista alkoholikulttuuria ja työelämän paineita.

”Miten käsittämättömältä tuo kaikki nyt tuntuukaan, irvokkaalta tanssilta viikatemiehen kanssa.”

Juominen alkoi salakavalasti. Riitta Castrén rakasti työtään toimittajana, ja alkoholi kuului elämään luonnollisena osana. Viinilasilliset auttoivat käsittelemään työelämän paineita ja yksityiselämän vastoinkäymisiä. Kun Castrén 30-vuotisen työuran jälkeen irtisanottiin, vaihtui viini väkeviin niin, että terveys romahti ja lääkäri kielsi juomasta enää pisaraakaan. Alkoi hidas toipuminen ja vaikeiden asioiden kohtaaminen muun muassa terapiassa.

Selviytymistarinansa lomassa Castrén läpivalaisee suomalaisen työelämän raadollisuutta, alkoholi- ja päihdehoidon myyttejä sekä stigmoja, joita alkoholismiin liitetään. Castrénin mukaan naisten alkoholismi on edelleen tabu, ja vaiettu aihe pakotti kirjoittamaan kirjan.

– Halusin poistaa häpeää, jota naiset tuntevat kamppaillessaan alkoholiongelmansa kanssa. Toivon, että lukijat alkaisivat pohtia, mistä hyvä elämä oikeasti muodostuu. Raitistuminen on haastava prosessi, mutta se johtaa eheytymiseen. Ihminen vapautuu olemaan se mikä on, hän kertoo.

Riitta Castrén (s. 1955) on pitkän linjan aikakauslehtitoimittaja. Hän asuu Espoossa ja kirjoittaa suosittua Pullopostia kunnon naiselta -blogia. Läpivalaisu on hänen esikoisteoksensa.

Riitta Castrén: Läpivalaisu – pitkät jäähyväiset alkoholille
284 sivua
Saatavilla sähkökirjana