STOP THE PRESS!

Tikanojan taidekodin näyttely toi taidehistoriaan uutta tietoa

Kuvassa (toinen vasemmalta): Ester Kumlin, Kirkkoveneitä Laatokalla (1898), kuvaaja Linda Strömberg-Yucak

Kuvassa (toinen vasemmalta): Ester Kumlin, Kirkkoveneitä Laatokalla (1898), kuvaaja Linda Strömberg-Yucak

Tikanojan taidekodissa esillä oleva näyttely Pariisi 1894: Gauguinin ja Strindbergin piirin suomalaistaiteilijat on tuonut esiin uusia Ester Kumlinin maalaamia teoksia. Myös Suomen taidehistoria on täydentynyt näyttelyn taustatutkimuksen ansiosta.

Näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Laura Gutman etsi näyttelyn taustatutkimusta tehdessään Ester Kumlinin maalaamia teoksia. Gutmania kiinnosti muun muassa tietojen mukaan Pariisissa palkittu muotokuva bretagnelaisesta vanhasta naisesta Madame Rosièresta, mutta tuolloin etsintä ei tuottanut tulosta. Nyt teos nimeltään Résignation on löytynyt eräältä Kumlinin sukulaiselta, joka otti Gutmaniin näyttelyn johdosta yhteyttä. Häneltä löytyi myös Kumlinin aikaisemmin maalaama versio näyttelyssä esillä olevasta teoksesta Kirkkoveneitä Laatokalla. Uuden version löytymisen myötä teoksessa esiintyvä vesistö on paikannettu Ranskan Bretagneen.

Laura Gutmanin tutkimukseen pohjautuva näyttely tuo uutta tietoa Ester Kumlinista sekä valaisee naistaiteilijoiden kohtaloita ja suomalaistaiteilijoiden elämää Pariisissa tuohon aikaan.

– Yksityiskokoelmissa olleita teoksia ilmestyy esiin, joten myös Suomen taidehistoria täydentyy sitä kautta, iloitsee amanuenssi Magdalena Lindroos Vaasan kaupungin museoista.

Lindroosin mukaan Gutmanin tekemä tutkimustyö on tuonut lisävalaistusta myös Tikanojan taidekodin kokoelmaan.

– Noa-Noa -sarjan teokset hankittiin Gösta Stenmanilta, mutta aikaisemmin ei tiedetty tarkasti, miten teokset olivat hänelle päätyneet. Nyt tiedetään, että linkki Gauguinin ja Stenmanin välillä oli Ester Kumlin.

Kuraattorinkierrokset ranskaksi ja englanniksi

Näyttelyssä järjestetään lauantaina 9.9. kuraattorin kierrokset. Laura Gutman kertoo näyttelystä ranskaksi klo 11.30 ja englanniksi 14. Kierrokset sisältyvät pääsymaksuun.