STOP THE PRESS!

Viulunsoittaja katolla

Kuvassa keskellä Ola Tuominen (Tevje). Kuva Kari Sunnari

Kuvassa keskellä Ola Tuominen (Tevje). Kuva Kari Sunnari

Esitys: Tampereen Työväen Teatterin päänäyttämö 1.9.2017
Alkuperäinen nimi: The Fiddler on the Roof
Käsikirjoitus: Joseph Stein

Musiikki: Jerry Bock
Laulujen sanat: Sheldon Harnick
Suomennos: Esko Elstelä
Perustuu Sholom Alecheimin kertomuksiin
Ohjaus: Miika Muranen
Koreografia: Petri Kauppinen
Musiikillinen asiantuntija: Eeva Kontu
Kapellimestari: Joonas Mikkilä
Lavastus: Teemu Loikas
Puvut: Marjaana Mutanen
Valosuunnittelu: Sami Rautaneva
Äänisuunnittelu: Kalle Nytorp
Esiintyjät: Ola Tuominen, Petra Karjalainen, Petra Ahola, Maria Lund, Milla Virtanen, Idalilja Raipia, Helmi Hollström, Ansa Ahola, Karolina Tapala, Anna Pukkila, Juha-Matti Koskela, Jari Ahola, Antti Lang, Minna Hokkanen, Jari Leppänen, Kake Aunesneva, Pentti Helin, Jyrki Mänttäri, Juha Junttu, Hanna Wallin, Annina Rubinstein
Ensamble:
Henna Wallin, Merja Koivula, Soile Ojala, Maija Pihlajaoja, Olga Lepistö, Helena Puukka, Konsta Reuter, Antti Nieminen, Jaakko Nieminen, Jeffrey Kam, Anssi Valikainen, Jukka Kontusalmi
8-henkinen orkesteri
Arvio: 4/5

Tervetuloa pieneen venäläiseen kylään, jossa asuu köyhä, mutta suhteellisen onnellinen juutalaisyhteisö. Maitomies Tevjellä (Tuominen) ja hänen vaimollaan (Karjalainen) on viisi tytärtä, joista kolmen lemmenasiat aiheuttavat isäpapalle päänvaivaa. Kaiken lisäksi mies on sen verran köyhä, että keskustelut Jumalan kanssa yltyvät välillä rahapoliittiksi kuten laulussa Rikas mies jos oisin kuvataan. Kylän onnellisuutta varjostaa se tosiasia, että juutalaisten asuttamia kyliä tyhjennetään ’viranomaisten’ toimesta, eikä tulevaisuus näytä valoisalta.

Viulunsoittaja katolla on yksi eniten esitetyistä musikaalinäytelmistä. Se sai kantaesityksensä jo vuonna 1964 ja sen jälkeen sitä on esitetty eri puolilla maailmaa erilaisina versioina. Suomessa teos nähtiin ensimmäisen kerran vuotta myöhemmin. Tuolloin Tevjetä esitti legendaarinen näyttelijä Uljas Kandolin. Nyt Tampereen Työväen Teatterin uudessa versiossa isoihin saappaisiin hyppää itsekin lähes legendaarinen Ola Tuominen, joka suorastaan loistaa roolissaan. Heti alusta lähtien huomaa, että tämä on juuri hänen esittämänsä hahmon ympärille kirjoitettu juttu. Vaikka muita henkilöitä olisi näyttämöllä, niin Tuomisen karisma ja hänen kuuluisa persoonallinen äänensä valloittaa koko salin heti. Hän tekee hahmostaan sympaattisen, humoristisen ja hauskasti Jumalan kanssa höpöttelevän miehen, joka saa tosiaan harmaita hiuksia lisää tyttäriensä lemmenjuttujen takia. 

Toinen vahva hahmo on Petra Karjalaisen esittämä Tevjen vaimo Golde, joka on loistava vastapaino miehelleen. Erinomaisia roolisuorituksia aiemminkin tehnyt Karjalainen tekee todella hienoa roolityötä tälläkin kertaa. Varsinkin laulut sujuvat häneltä todella taidokkaasti ja tunteella. Näistä katsoja todellakin nauttii. Tanssiosuudet ovat myös todella näyttäviä. Petri Kauppisen luoma koreografia tuo kokonaisuuteen suuren musikaalin tuntua, joka suorastaan väräjää katsojan sielussa. Näyttämöä käytetään tehokkaasti hyödyksi, esimerkiksi lavasteiden pyörittämisellä siirretään katsoja tehokkaasti paikasta toiseen. Kiitosta saa myös Mutasen luoma puvustus, sillä asut tuovat tähän tarinaan sen pienen juutalaiskylän visuaalisen tunnelman. Murasen ohjaus on tyylikästä,  mutta ehkä hieman perinteiseen tulkintaan nojautuvaa. Olisin pikkaisen toivonut rohkeampaa otetta. Samoin musiikin puolella. Kun tällaista ’pölyttynyttä’ musikaalia lähdetään lämmittämään, toivoisi että sovituksessa otetaan raikas ja kunnollinen ote äänimaailman uudistamiseen. Valitettavasti tällä kertaa ei ole rohkeasti lähdetty sovittamaan, vaan melko perinteisellä linjalla mennään. Musiikki on aina musikaalien sydän, joka pitää olla kohdallaan. Pienistä puutteista huolimatta tämä Viulunsoittaja katolla -versio on erittäin hyvää musikaaliviihdettä vakavien teemojen sävyttämänä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net