STOP THE PRESS!

Luulosairas

Luulosairas Valokuva: Kari Sunnari

Kuvassa Miia Selin, Auvo Vihro ja Verneri Lilja. Valokuva Kari Sunnari

Esitys: Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämö 2.9.2017
Alkuperäinen nimi: Le Malade imaginaire

Käsikirjoitus: Molière
Suomennos: Arto af Hällström
Ohjaus: Otso Kautto
Lavastus ja pukusuunnittelu: Annukka Pykäläinen
Valosuunnittelu: TJ Mäkinen
Äänisuunnittelu: Niklas Vainio
Esiintyjät: Auvo Vihro, Miia Selin, Teija Auvinen, Heidi Kiviharju, Maija Lang, Tommi Raitolehto, Janne Kallioniemi, Verneri Lilja, Mika Honkanen, Jukka Saikkonen
Arvio: 4/5

Argania (Vihro) vaivaa paha hyväuskoisuus. Hän on niin luulosairas, että kaikki pyrkivät hyötymään hänestä – kuten omaisuutta havitteleva vaimo ja helppoheikkimäiset lekurit. Tytär Angélique (Kiviharju) on puolestaan rakastunut komeaan Cléanteen (Kallioniemi), eikä isä katso asiaa hyvällä. Hän on sitä mieltä, että tyttären olisi parasta rakastua kömpelöön Tuomas Diafoirukseen (Honkanen), joka olisi tälle erinomainen sulhanen. Kuvioissa pyörivät myös palvelustyttö Toinette (Auvinen) ja Arganin veli Béralde (Raitolehto) jotka pyrkivät herättämään päähenkilön väärinkäsitysten maailmasta.

Helmikuun 16. päivä vuonna 1673 ensi-iltansa Théâtre du Palais-Royal:ssa saaneesta Moliéren Luulosairaasta on ehtinyt muodostua vuosisatojen aikana yksi teatterihistorian merkittävimmistä komediallisista näytelmistä. Varsinkin nyt se on ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan. Se on omanlaisensa tarina helposti höynäytettävistä ihmisistä ja suoranaisista kusettajista, joiden silmissä kiiluu vain raha. Vaikka Moliéren teksti pureutuu aiheeseen terävästi ja hauskasti, niin tässä esityksessä oli vielä pienoisia ongelmia. Sen kaksi puoliskoa olivat kuin yö ja päivä. Ensimmäistä näytöstä vaivasi se, että tarinankerronnalta puuttui tietynlainen rytmitys lähes kokonaan ja huumori oli Honkasen esittämän Diafoiruksen harteilla. Muutenkin vain muutamat jutut saivat katsojat nauramaan ja nekin voi laskea kahden käden sormilla. Toinen näytös puolestaan pistää farssivaihteen kunnolla päälle. Välillä mennään jopa puskafarssin suuntaan, mutta ei kuitenkaan siihen aivan sorruta. Näyttelijäsuoritukset ovat tämän jutun suola. Auvo Vihro Arganina tekee sellaisen roolisuorituksen, että häntä voisi todella luulosairaaksi tyypiksi, sen verran syvälle hän pääsee hahmossaan. Teija Auvinen Toinettena tekee yhden hauskimmista roolisuorituksista, jossa hän joutuukin venymään huikentelevan lääkärin rooliin. Arganin veljeä esittävä Tommi Raitolehto tuo hullunmyllyyn sopivaa tasapainoa, kun taas kaikkein hulluimmat temput tekee äärimmäisen hauska bennyhillmäisten ilmeiden mies Mika Honkanen. Silloin taatusti nauru kajahtaa. Epätasaisuudesta huolimatta ja näyttelijöiden ansiosta Luulosairas nousee neljän tähden arvoiseksi teatteriesitykseksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net