STOP THE PRESS!

Villa Elfvikin luontotalossa tapahtuu syys-lokakuussa 2017

Villa Elfvikin luontotaloTilaisuudet pidetään Villa Elfvikin luontotalossa, Laajalahdessa (os. Elfvikintie 4, puh. 8165 4400). Tietoa luontotalosta ja tapahtumista löydät myös internetsivuiltamme www.espoo.fi/villaelfvik. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei muuta ole mainittu.

Kylämaiseman historiaa – retki Elfvikin alueen menneisyyteen la 9.9.2016 klo 13–15
Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä järjestettävällä retkellä kuullaan Villa Elfvikin huvilan ja sen lähialueen historiasta. Kylämaiseman historia on luontopolku Elfvikin alueen vaiherikkaaseen historiaan. Kierros alkaa 1300-luvulta ja päättyy meidän päiväämme. Polulla tarkastellaan maisemaa historiansa visuaalisena ilmentäjänä: mitkä asiat ovat säilyneet ja mitkä ovat jo kadonneet näkyvistä. Polkuun liittyy vihkonen johon voi tutustua Villa Elfvikin luontopolut -sivulla. Retkelle lähdetään Villa Elfvikin pihasta.

Luontoretkiä koko perheelle syyskuussa sunnuntaisin klo 10.30 – 12.30
Kesä-syyskuussa järjestetään koko perheelle sopivia luontoretkiä Villa Elfvikin lähiluontoon. Retkillä kuljetaan lasten ehdoilla. Lähtö retkille on luontotalon pihalta (Elfvikintie 4). Säänmukainen pukeutuminen, retkelle lähdetään myös sateella. Mukaan pienet eväät. Syyskuun retkipäivät ja aiheet ovat:

10.9.              Lude vai lukki? – ötökkäretki

17.9.              Seikkailujen metsä

24.9.              Villa Elfvikin keijukoulu

Sieninäyttely su 17.9.2017 klo 10–15
Luontotalon yläkerran luokkatilassa Uutussa voit omatoimisesti tutkia edellisenä päivänä pidetyllä kasvattajien sienikurssilla Villa Elfvikin lähialueelta kerättyjä sieniä.

Luomutuotteiden suoramyyntiä su 17.9. ja 22.10.2017 klo 10–15
Myynnissä on herkullisia ja tuoreita luomutuotteita, kuten juureksia, vihanneksia, leipää, kuivattua nokkosta ja sieniä, korppuja, jauhoja ja spelttituotteita. Mukana myös laadukkaita luonnon voiteita, saippuoita ja shampoita sekä pihka-, terva-, hunaja ja turvetuotteita.Kahvila Elfvikissä luomulounas. Maksut käteisellä.

Opastus maalämpöön siirtymisestä su 24.9. ja su 15.10.2017 klo 14
Tervetuloa katsomaan ja kuulemaan, miten maalämpöön siirtyminen tapahtui vanhassa huvilassa ja mitä pitää ottaa huomioon, jos haluat siirtyä omakotitalossasi tähän ilmastoystävälliseen lämmitysmuotoon. Villa Elfvikin luontotalossa siirryttiin vuonna 2014 sähkölämmityksestä maalämpöön ja on pienennetty hiilidioksidipäästöjä jo roimasti. Pidemmällä aikavälillä säästyy myös rahaa. Luontotalon henkilökunnan pitämässä opastuksessa puolen tunnin opastuksessa pääset mm. tutustumaan talon kellaritilassa olevaan laitteistoon.

Elämyksiä Elfvikistä lapsiperheille la 30.9.2017
Luontotalon kesäkauden päättäjäisiä vietetään perhetapahtuman merkeissä. Café Elfvikistä voi ostaa lapsille maistuvia herkkuja kuten luomupopcornia ja -hattaraa, pihalla on grilli kuumana. Luontotalosta voi napata mukaan tutkimuslomakkeen omatoimiseen luontoretkeilyyn tai tutustua näyttelyihin. Myös ohjattua ohjelmaa on tarjolla.

– Kotieläimiä Elfvikin pihalla klo 10-13
Rehndahlin falabellat Backa ja Barbie sekä koira Raita ovat lasten siliteltävinä. Mukana myös silkkikanat ja kanit häkeissään ihasteltavina.

Maapallo- muskari pikkuväelle klo 11ja 12
Ympäristökoulu Polun 2-7 -vuotiaille (aikuisen kanssa tai ilman) tarkoitettu muskari kutsuu tarinakankaan äärelle musisoimaan, tarinoimaan ja leikkimään. Leikin lomassa lapsille hahmottuu ymmärrys yhteisestä maapallostamme, jonka hyvinvoinnista olemme kaikki riippuvaisia ja vastuussa. Kesto 45 minuuttia. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä p. 09 8165 4400. Paikkoja on rajallinen määrä.

Metsämieli -perheretki klo 13-14
Retkellä nautitaan, virkistytään ja ollaan läsnä luonnossa. Havainnoimme ja tutkimme syksyistä luontoa, harjoittelemme oman kehon ja mielen kuuntelua ja pohdimme yhdessä elämän tärkeitä asioita luonnon elementtejä hyödyntäen. Luonnossa oleilu vaikuttaa positiivisesti meidän jokaisen hyvinvointiin – tule kokemaan ja kokeilemaan itse! Retki sopii kouluikäisille lapsille yhdessä vanhempien kanssa.Mukaan mahtuu 30 retkeilijää. ©Metsämieli

Mäyrän metsän satuhetki su 1.10.2017 klo 11
Satuhetki järjestetään aina kuun ensimmäisenä viikonloppuna, lokakuusta lähtien sunnuntaisin. Opas lukee satuja Villa Elfvikin luontotalon yläaulaan rakennetussa Mäyrän metsässä, missä voi myös pukeutua metsän asukkaaksi ja leikkiä metsäneläinkäsinukeilla.

Kestävän elämäntavan polulta vinkkejä arkeen
Syys-lokakuussa vietetään erilaisia ympäristöviikkoja, jolloin on hyvä kiinnittää huomioita omiin kulutustottumuksiin. Tervetuloa hakemaan vinkkejä Hävikki-, Liikkujan-, Energiansäästö- ja Reilun kaupan viikolle luontotalon Kestävän elämäntavan polulta. Polku on vapaasti kierrettävissä talon aukioloaikoina.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Elämyksiä Elfvikistä – 25 vuotta ympäristövalistusta Espoossa 15.10.2017 asti
Villa Elfvikin luontotalo avasi ovensa yleisölle neljännesvuosisata sitten. Näyttely esittelee luontotalossa tehtävää monipuolista ympäristökasvatustyötä. Arvokkaassa jugend-huvilassa toimiva luontotalo avattiin kesällä 1992 ja on sen jälkeen tarjonnut palvelujaan lähes joka päivä ympäri vuoden. Viereinen Laajalahden luonnonsuojelualue arvokkaine lintukosteikkoineen ja Elfvikin vanha metsä tarjoavat monimuotoiset puitteet luonto-opetukselle.

Minun Suomeni –valokuvanäyttely 18.10.–27.11.2017
Biofoto Finland juhlistaa näyttelyllään Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Kaunista luontoamme esittelevillä kuvillaan yhdistyksen jäsenet haluavat muistuttaa, että luonto tarvitsee huolenpitoa säilyäkseen ja samalla auttaa myös meitä ihmisiä pysymään tasapainossa.


LUONTOPOLUT

Villa Elfvikin luontotalolta lähtee useita luontopolkuja lähiympäristöön. Luonnon helmassa – luontopolun varrelta löytyy seitsemän opastaulua. Polku lähtee talolta rantaan päin ja sen voi kiertää myös lastenvaunuilla. Väinö Variksen – luontopolku lapsille sukeltaa metsän siimekseen. Näihin kahteen polkuun on tehtävämateriaalia lapsille.

Aikuisille suunnatut osin Luonnon helmassa –polun reittiä kiertävät luontopolut Kylämaiseman historia ja Historiakasvio sukeltavat lähialueen historiaan ja ne kierretään luontotalosta saatavien opasvihkojen kanssa. Myös Puulajipolun voi kiertää luontotalosta saatavan vihkon kanssa. Kaikkiin luontopolkuihin liittyviin materiaaleihin voi tutustua luontotalon internetsivuilla, www.espoo.fi/villaelfvik, Luontopolut.


AUKIOLOAJAT
Villa Elfvikin luontotalossa eletään vielä syyskuussa kesäaikaa, jolloin talo on avoinna ma-pe 9-16 ja la-su 10–16. Lokakuussa siirrytään talviaikaan, jolloin aukioloajat ovat ma-pe 9-15 ja su 10-16. Café Elfvik on avoinna viikonloppuisin talon aukioloaikoina. Sisäänpääsy luontotaloon on maksuton.