STOP THE PRESS!

Jarl Ingvarsson: Trädens nerver ärver färgens kläder

Jarl Ingvarsson Töar, 2017

Jarl Ingvarsson
Töar, 2017
Sekatekniikka kankaalle
150 x 225 cm

Galerie Forsblom 15.9.–8.10.2017

Trädens nerver ärver färgens kläder on ruotsalaistaiteilija Jarl Ingvarssonin (s. 1955) ensimmäinen yksityisnäyttely Galerie Forsblomilla Helsingissä. Uusissa teoksissa maalausten pinnan annettu kohota ja rypistyä kolmiulotteiseen mittaan. Maalaukset ovat syntyneet taiteilijan ja luonnon välisenä vuoropuheluna, jossa ekspressiivisen maalausprosessin vaikuttajana on toiminut taiteilijan oma puutarha.

”Saksalainen metsänhoitaja Peter Wohlleben uskoo puiden puhuvan. En ollut lukenut hänen kirjaansa, kun nostin tänä keväänä maalaukseni ulos pihapuun alle. Huomasin pian, kuinka oksien varjot muodostivat kiinnostavia muotoja kankaille. Ne näyttivät hermosyiltä, elämänlangoilta tai kirjaimilta vanhalla sukupuuttoon kuolleella kielellä. Tai Aku Ankka -piirrettyjen taitetuilta pilleiltä. Näin jalavat, vaahterat ja viinimarjapensaat puhuivat minulle valoisista öistä ja sinisistä päivistä. Nyt kun päivät ovat muuttuneet sateisiksi, on tullut aika kantaa teokset sisään ja lähettää ne värikkäinä terveisinä Suomeen. ” – Jarl Ingvarsson

Ingvarssonille tyypillisesti dialogia käyvät taiteilijan sisäinen maailma, henkilökohtaiset kokemukset ja ulkoinen, julkinen tila sekä arkitodellisuus. Intensiivisten teosten taustalla vaikuttaa moniaistisuus: maalausten rytmiikasta välittyy musikaalisuus ja pirskahteleva energia.

Ingvarsson valmistui Ruotsin kuninkaallisesta taideakatemiasta vuonna 1983. Taiteilija tunnetaan Ruotsissa rohkeana uusiutujana, jonka teoksissa vaikuttavat vahva värien tuntemus sekä voimakkaan ekspressiivinen kieli. Hänen teoksiaan kuuluu Ruotsin tunnetuimpien museoiden, kuten Moderna Museetin, Göteborgin taidemuseon sekä Malmön taidemuseon kokoelmiin.