STOP THE PRESS!

Jussi Goman: Big bang vol. 2

Jussi Goman Scale, 2017

Jussi Goman
Scale, 2017
Akryyli kankaalle
250h x 200w cm
Photography ©Angel Gil

Galerie Forsblom 15.9.–8.10.2017

Jussi Gomanin (s. 1980) näyttelyn nimi, Big bang vol. 2, viittaa maailman syntyyn. Uudet teokset taas kuvaavat maailmaa 13,8 miljardia vuotta myöhemmin. Elämän synnyn ja tulevaisuuden näkymät rinnastuvat Gomanin lapsuuden nostalgiaan: teosten värimaailma muistuttaa 80-luvusta, jolloin tuulipuvut kahisivat pastellin- ja neonvärisinä sekä uusi teknologia mahdollisti Paluu tulevaisuuteen ja Star Trekin kaltaisten kulttiohjelmien erikoisefektit. Teoksista löytyy myös yhteiskunnallista ja ajankohtaista sisältöä. Soihtu tuli mukaan Gomanin kuva-aiheisiin Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeisenä päivänä. Vapaudenpatsas soihtuineen on toivottanut siirtolaisia tervetulleiksi satojen vuosien ajan, mutta Donald Trumpin presidenttikauden myötä se symboloi piikkilanka-aitaa ja muuria maan rajoilla.

Akryylimaali ja sen monipuolinen käyttäminen on Gomanin maalausten tunnusomaisimpia piirteitä, joka näyttäytyy asetelma- ja kasvokuvien rikkaina yksityiskohtina. Näennäisen yksinkertaiset kuva-aiheet peittyvät usein purkkapallonomaisiin akryylimaalimöykkyihin, jotka rikkovat kaksiulotteisen rakenteen ja virittävät maalauksen. Uusissa maalauksissaan Goman on myös hyödyntänyt kollaasia tekniikkana: hän on maalannut spraymaalilla isoja maaliliuskoja, jotka on leikattu haluttuun muotoon ja liimattu kankaalle. Tämä on mahdollistanut entistä rikkaamman maalinkäytön mutta tuonut uudenlaista terävyyttä ja leikkisyyttä sommitelmiin. Ensimmäistä kertaa näyttelyssä on myös esillä Gomanin paperikollaaseja, jotka toimivat vuoropuheluna kankaalle tehtyjen maalausten kanssa.

Goman teoksia kuuluu suurimpien suomalaisten taidemuseoiden, kuten Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupungin taidemuseon ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin. Taiteilija asuu ja työskentelee Riihimäellä.