STOP THE PRESS!

Mini Maker Faire juhlistaa tee-se-itse -kulttuuria ja kaiken maailman värkkääjiä

Mini Maker Faire Espoo 13.-14.10.2017 Ison Omenan palvelutori, Espoo Maailmaa valloittanut maker-kulttuuri on vilkasta myös Suomessa ja nyt on aika järjestää toinen kansainvälinen, koko perheen tapahtuma Mini Maker Faire. Ison Omenan kirjasto täyttyy värkkääjistä eli tekijöistä (englanniksi makers) 13.-14.10.2017.
Maker Faire (www.makerfaire.com) on koko kansan tapahtuma, jossa esitellään monimuotoisesti tee-se-itse -kulttuuria värkkäyspisteiden, työpajojen, keskustelujen, tietoiskujen ja performanssien kautta. Tapahtuma on innostumisen, uskaltamisen, oppimisen, käsillä tekemisen ja osaamisen jakamisen suurta juhlaa, yleisötapahtuma, joka liikkuu tieteen, taiteen ja teknologian rajapinnassa.

Tapahtuman tavoitteena on tarjota noin 60:lle värkkääjälle tilaisuus esitellä intohimoisen tekemisensä hedelmiä ja osaamistaan sekä antaa noin 8000:lle kävijälle mahdollisuus kokeilla ja innostua uusista asioista. Tulevaisuudessa erikokoisia Maker Faire -tapahtumia on tarkoitus järjestää säännöllisesti.

Tekijöitä/värkkääjiä tapahtumaan haetaan avoimella Open call -lomakkeella elokuusta alkaen. Mukana ovat jo mm. Heureka ja Innokas-verkosto.

Järjestäjinä toimivat Aalto Fablab, Espoon kaupunginkirjasto ja Wärk ry. Aalto Fablabissa yhdistyvät innovatiivinen ja verkostomainen tekeminen sekä tiedon jakamisen periaate. Aalto Fablab -työpajasta löytyvät mm. laser- ja vinyylileikkurit, CNC-työpöytäjyrsimiä ja elektroniikan prototyyppien valmistuslaitteistoa. Fablab (fabrication laboratory) on pienimuotoiseen digitaaliseen valmistukseen tarkoitettu työpaja, jonka konsepti on peräisin Massachusetts Institute of Technology -yliopistosta (MIT). Fablab on verkosto, jossa on yli 1000 fablabia ympäri maapalloa.

Espoon kirjastoissa on monenlaista (maker) pajatoimintaa. Ison Omenan kirjaston paja tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden käyttää ja kokeilla erilaisia laitteita kuten 3D-tulostimia, vinyyli- ja laserleikkurin, lämpöprässin, ompelukoneen ja saumurin. Kirjastossa on myös äänitys- ja musiikkistudio. Pajassa on tarkoitus oppia kokeilemalla itse tai yhdessä henkilökunnan kanssa. Pajan laitteiden käyttö on maksutonta.

Wärk ry on vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, jonka tavoitteena on edistää ja vahvistaa luovuutta, kekseliäisyyttä ja kokeiluja tee-se-itse -kulttuurin kautta. Yhdistys ja sen jäsenet ovat olleet järjestämässä ensimmäistä Espoo Mini Maker Fairea 2015.