STOP THE PRESS!

Pohjoisten teattereiden yhteistuotanto Kultakausi aloittaa kiertueen Ruotsissa

Kultakausi

Kuvassa vasemmalta Annina Rokka, Perttu Hallikainen ja Mikko Korsulainen Kuva: Ia Samoil

Kaupunginteatterit Kajaanista ja Kemistä sekä Ruotsin Norrbottensteater ja Riksteater ovat tuottaneet yhteistyössä Oulun kaupunginteatterin kanssa komedian Kultakausi – Strålande tider, joka aloittaa kiertueen Ruotsissa.  Näytelmä saa Tukholman ensi-iltansa 6.9.2017.

Ruotsissa tullaan näkemään kaikkiaan 14 esitystä syyskuun aikana. Näytelmä kiertää Tukholman lisäksi Luulajassa, Haaparannassa, Uumajassa, Jällivaarassa, Södertäljessä, Enköpingissä, Uddevallassa, Skövdessä, Mariestadissa, Degerforsissa, Köpingissä ja Smedjebackenissa.

Kultakauden keinuvalla näyttämöllä omien haavekuviensa perässä juoksevat tavalliset ihmiset ja kansakunnan tavaramerkkiä kuumeisesti kiillottava seminaariväki joutuvat törmäyskurssille laivaristeilyllä. Päättäjät louhivat konsulttien johdolla menneestä kultakaudesta aineksia Suomen uuteen nousuun. Jotkut kurottelevat vapauden perässä, yhdet pitävät kiinni rajoista ja toiset haluavat myydä kaiken. Kun laiva keinahtaa, alkaa kilpajuoksu pelastusveneeseen.

Komedian tekeminen lähti liikkeelle kohtaamisesta, jossa esityksen suunnittelijat tapasivat puhtaan pöydän ääressä. Kolmella kielellä käyty keskustelu lähti liikkeelle rajoista ja identiteetistä. Näytelmän teksti syntyi prosessiluonteisesti, yhteistyön tuloksena, kuten koko esityskin. Kirjoittajatrion, Jukka Heinänen (Oulu), Jani Lohikari (Riksteater) ja Riku Innamaa (Kemi), lisäksi tekstiä tuotti ja muokkasi koko työryhmä.

Kultakauden rooleissa ovat Perttu Hallikainen (Kajaani), Mikko Korsulainen (Oulu), Annina Rokka (Oulu), Satu Tala (Kemi) ja Kimmo Tetri (Riksteater). Ohjauksesta ovat vastanneet Heinänen ja Innamaa. Skenografia Riitta Raunio (Kajaani). Valo- ja äänisuunnittelu Juha Tuisku (vierailija).

Kultakausi on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa ja se sai kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 19.1.2017. Oulun lisäksi esityksiä nähtiin alkuvuonna myös Kajaanin ja Kemin kaupunginteattereissa.