STOP THE PRESS!

British Museum presents: Hokusai

British Museum presents: HokukaiOhjaus: Patricia Wheatley, James Norton
Tuotanto: Patricia Wheatley
Leikkaus: Gerard Evans
Musiikki: Tom Smail
Tuotanto: British Museum
Levitysyhtiö: More2Screen
Arvio: 3,5/5

Monelle saattaa olla tuttu vasemmalla kuvassa oleva teos, mutta harva tietää sen tekijää tai edes nimeä. Kyseessä on japanilainen taiteilija Katsushika Hokusai (s. 1760 – k. 1849 Edossa (nykyinen Tokio)), joka on vaikuttanut mm. Claude Monetin ja Vincent Van Goghin töihin sekä japanilaiseen sarjakuvaan mangaan. British Museum järjesti keväällä 2017 Hokusai-näyttelyn, joka sisälsi useita harvinaisia ja jopa kadonneiksi luultuja teoksia. Tämä puolitoista tuntia kestävä elokuvateattereihin suunnattu näyttely tarjoaa kattavan läpileikkauksen taiteilijan tuotannosta.

Esityksen voi jakaa kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään itse taiteilijaa ja hänen elämäänsä teoksien kautta. Näyttelyn kuraattori ja taidehistoritsija Tim Clark ja hänen kollegansa Roger Keyes vievät katsojat vuosisatojen takaiseen Japaniin, jolloin taiteilija oli voimissaan. Yllättävää oli tietää, että monista taiteilijan teoksista oli monenlaisia versioita. Osa niistä oli jo alunperinkin niin huonoja, ettei niitä tähän näyttelyyn otettu mukaan. Kovan työn jälkeen parhaimmat mahdolliset saatiin lopulta hankittua. Toinen, mutta yllättävän lyhyt osuus, on itse näyttely. Elokuvateatteria varten tehdyssä näyttelyversiossa isäntänä toimii taidehistorioitsija Andrew Graham-Dixon, jonka seurassa muutamat taiteilijat kommentoivat Hokusain töitä omilta näkökannoiltaan.

Eniten pidin juuri ensimmäisestä puoliskosta, koska se toi paremmin esiin itse taiteilijan ja tarinat hänen taiteensa taustalta. Clark ja Keyes olivat perehtyneet asioihin hyvin ja toivat ne katsojille hyvinkin maanläheisesti. Tätä osiota oli todella ilo katsella. Graham-Nixonin isännöimä osuus oli puolestaan hyvinkin vaivaannuttava. Hänen vahva itsensä ”tyrkyttäminen” katsojille ja vieraiden diibadaaba-jutustelu vei hyvältä kokonaisuudelta puolikkaan tähden pois. Muuten hyvä taiteilijaesittely niille, jotka eivät koskaan tästä taiteilijasta ole kuulleet.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by More2Screen, 2017

Traileri: