STOP THE PRESS!

Kaiken se kestää

Kaiken se kestää kuva: Jolle OnnismaaOhjaus-käsikirjoitus: Visa Koiso-Kanttila
Tuotanto: Niko Ritalahti, Mika Ritalahti
Näyttelijät: Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Tomi Enbuska, Malla Malmivaara, Vili Saarela, Olavi Angervo, Risto Tuorila, Eeva-Maija Haukinen
Arvio: 5/5

Elokuva kertoo kahdesta kaveruksesta Vesasta (Saarela) ja Kaarlosta (Angervo) sekä heidän perheistään Oulussa 70-luvun loppupuolella. Vesan isä Antero (Embuska) on lahjakas ja idealistinen taiteilija, jolle kaikki uusi – esimerkiksi vanhojen talojen purkaminen uusien talojen tieltä – on suoranaista myrkkyä. Äiti Ulla (Malmivaara) odottaa mieheltään täydellistä turvaa sekä taloudellisesti että henkisesti, mutta kokee kuitenkin jääneensä näistä paitsi. Kaarlon isä Tapio (Luusuaniemi) on tulevaisuuteen katsova arkkitehti, joka pyrkii olemaan hyvä, mutta häntä kuitenkin heiluttaa miestä. Äiti Marja (Viitala) on pitkäpinnainen, mutta temperamenttinen nainen, jos sille päälle sattuu. Häntä riipaisee syvästi Tapion omituiset selitykset. Eräänä iltana sekä Vesan että Kaarlon silmät avautuvat sille todellisuudelle, jota vanhemmat eivät haluaisi lastensa näkevän.

Dokumenttielokuvista tunnettu Koiso-Kanttila tekee tällä elokuvalla hypyn näytelmäelokuvan pariin. Voisinpa sanoa, että erittäin raikas hyppy tähän suuntaan onkin, vaikka tarina sijoittuu lähes neljänkymmenen vuoden taakse. Hän käsittelee aikuisten asenteita ja elämää yleensäkin lapsen näkökulmasta. Itselleni tuli mieleen omalla tavallaan Mikko Niskasen elokuva Pojat, jossa oli hieman samanlaisia elementtejä. Varsinkin yksi kohtaus paljasti sen, että kyseinen elokuva on ollut ohjaajan mielessä kun hän tätä elokuvaa lähtenyt luomaan. Kyseessä on hyvin vahva tarina siitä, kuinka lapsi kokee vanhempiensa toilailut, jotka puolestaan ovat osittain kapinointia sitä kasvatusta vastaan, mitä he ovat kotoaan aikoinaan saaneet. Vaikka elokuvassa onkin todella onnistuneet näyttelijäsuoritukset kaikilta aikuisilta, niin eniten painottaisin kuitenkin kahta kaverusta esittävien Saarelan ja Angervon roolisuorituksia. Vaikka Angervo onkin jo yhtä elokuvaa (”Tumman veden päällä”) kokeneempi elokuvanäyttelijä, niin eipä Saarela jää pekkaa pahemmaksi. Heidän kemiansa toimii erittäin hyvin ja sen näkee varsinkin juhannuskohtauksessa, kun kaverukset tapaavat pidemmän ajan jälkeen. Heistä näkee selvästi, että tästä jatketaan siitä, mihin viimeksi jäätiin. Todellisen ystävyyden olemusta. Koiso-Kanttilan Kaiken se kestää on sen verran hieno elokuva, että itse Mikko Niskanenkin taivaan reunalla myhäilisi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Silva Mysterium Oy Kuva: Jolle Onnismaa

Traileri: