STOP THE PRESS!

Pirkko Saision Koivu ja Tähti sukeltaa suomalaisuuden syövereihin Kansallisteatterissa

Pirkko Saisio - Koivu ja tähti

Valokuvaaja: Stefan Bremer

Kansallisteatterin Suuren näyttämön syksyn aloittaa Pirkko Saision Kansallisteatterille kirjoittama juhlanäytelmä Koivu ja Tähti . Laura Jäntin ohjaama teos jatkaa siitä, mihin Sakari Topeliuksen klassikkosatu päättyy. Koivun ja Tähden kantaesitys nähdään 13. syyskuuta.

Pirkko Saision uutuusnäytelmä Koivu ja Tähti liikkuu kolmessa aikatasossa: ajassa ennen Suomen itsenäisyyttä, itsenäisyyden ajassa ja tulevassa, jossa itsenäisyys saattaa olla vaarassa. Runollinen ja arkipäiväinen, harras ja ilveilevä, kaunis mutta vino teos sekoittaa Suomen historialliset, myyttiset ja modernit kerrostumat ainutlaatuiseksi pyörteeksi.

”Kasakat ryöstivät Sakari Topeliuksen isän isoisän Kristoffer Toppeliuksen isovihan aikana ja myivät orjaksi Venäjälle. Sellainen oli monen suomalaisen kohtalo. Tämä Kristoffer Toppelius pääsi karkaamaan ja palasi ensin Suomeen ja pakeni sitten laivalla Tukholmaan. Ja tästä Kristoffer Toppeliuksesta Topelius kirjoitti satunsa Koivu ja tähti . Minua on aina kiinnostanut, mitä tapahtuu tarinan jälkeen. Mitä tapahtui Kristofferille, kun idyllinen jälleennäkeminen oli suoritettu? Ja mitä on tapahtunut niille tuhansille Suomen kristoffereille, jotka ovat palanneet juurilleen nähtyään jo vilahduksen suuresta maailmasta? Mitä tapahtuu niille miljoonille kristoffereille, joiden kotipihaan suuri maailma työntyy, lupaa kysymättä?” Saisio kysyy tiivistäen teoksensa ydinajatuksen.

Ohjaaja Laura Jäntin mukaan Koivu ja Tähti kertoo suomalaisista ajan virrassa. ”On metsä, ja metsässä mökki. Isovihan aikainen torppa muuttuu vuosien saatossa vauraaksi perinnekesämökiksi, samoin sen asukkaat tietämättömistä metsäsuomalaisista itseään ja elämän ilmiöitä määritteleviksi kaupunkilaisiksi. Aika, myytti, historia ja nykyihminen ovat kulloinkin fokuksessa. Näytelmässä on kiehtovaa sen viisaus, yllättävyys ja kerroksellisuus”, Jäntti kuvailee.

Koivun ja Tähden myötä Saisio ja Jäntti jatkavat menestyksekästä yhteistyötään (muiden muassa SLAVA! Kunnia. , 2015 ). Rooleissa nähdään huippuensemble, ja pääosia esittävät taiteilijajuhlaansa tänä syksynä viettävä Jukka Puotila sekä Tiina Weckström .

KANTAESITYS SUURELLA NÄYTTÄMÖLLÄ 13.9.2017

ROOLEISSA Katariina Kaitue, Mari Lehtonen, Petri Manninen, Riku Nieminen, Harri Nousiainen, Karin Pacius, Jukka-Pekka Palo, Heikki Pitkänen, Jukka Puotila, Elsa Saisio, Sonja Salminen, Paula Siimes ja Tiina Weckström

OHJAUS Laura Jäntti
LAVASTUS Kati Lukka
PUKUSUUNNITTELU Tarja Simone
MUSIIKKI Markus Fagerudd
VALOSUUNNITTELU Morten Reinan
ÄÄNISUUNNITTELU Raine Ahonen ja Esko Mattila
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Jari Kettunen
OHJAAJAN ASSISTENTTI Helena Vierikko