STOP THE PRESS!

Valamon luostarin talven näyttelyissä ikonitaidetta ja puhuttelevia luontokuvia

Pöllö, valokuvaaja: Pertti Hissa

Pöllö, valokuvaaja: Pertti Hissa

Valamon luostarissa avataan 16.9.2017 kaksi uutta näyttelyä. Ikoni & maalari on Suomen ikonimaalarit ry:n 40-vuotisjuhlanäyttely, joka tarjoaa tuoreen katsauksen nykyhetken ikonimaalaukseen. Hetkiä-luontokuvanäyttely tuo saman katon alle seitsemän Suomen parhaimmistoon kuuluvan luontokuvaajan teoksia.

Ikoni & maalari

Ortodoksinen ikoni puhuttelee yhä useampia. 1960-luvulla alkanut ikonimaalauksen läpimurto teki itäisen kirkkotaiteen tunnetuksi myös Suomessa ja veti yhä useampia ihmisiä maalausharrastuksen pariin. Nykyään ikonimaalaus on suositumpaa kuin koskaan.

Valamon luostarin Ikoni & maalari -näyttelyssä huomio on ikonien ohella myös tekijöissä. Ikonimaalausta on tapana ajatella anonyyminä taiteena, jossa maalarin persoonaa ei tuoda esiin. Ikonimaalari maalaa Jumalan kunniaksi. Persoonallinen kädenjälki on kuitenkin läsnä piirroksessa, värivalinnoissa ja siveltimen jäljessä. Ortodoksinen ikonografia asettaa maalaustyölle oman viitekehyksensä, mutta persoonallinen toteutus tekee jokaisesta ikonista ainutkertaisen.

Kokonaisuus tarjoaa tuoreen katsauksen nykyhetken ikonimaalaukseen. Näyttelyssä on esillä ikoneita 53 maalarilta eri puolilta Suomea. Pääosa esillä olevista teoksista on maalattu viime vuosina. Uusien ikonien ohella mukaan on tuotu joitakin vanhempia töitä keskeisiltä opettajilta. Yhdistyksen jäsenistöön kuuluukin sekä ammattimaalareita että ikonimaalauksen harrastajia. Näyttelyn kuraattorina on toiminut vuosien 2002–2017 Ikonimaalari-lehden päätoimittaja Liisa Heikkilä-Palo.

Suomen Ikonimaalarit ry on opintojärjestö, jonka tavoitteena on ortodoksisen ikonimaalausperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen sekä Suomessa toimivien ikonimaalareiden keskinäisen yhteyden ylläpitäminen. Yhdistys järjestää seminaareja, maalauskursseja, opintomatkoja, näyttelyitä ja tuottaa oppimateriaalia.

Ikoni & maalari -näyttely on esillä Valamon luostarissa 16.9.2017–28.2.2018.

Hetkiä

”Hetkiä” on seitsemän pitkän linjan luontokuvaajan yhteisnäyttely, joka tuo saman katon alle lähes 500 vuotta luonto-osaamista toinen toistaan upeampien otoksien muodossa. Pertti Hissa, Nils Sundberg, Asko Salmi, Raimo Sundelin, Kauko Marjamäki, Benjam Pöntinen ja Arno Rautavaara ovat tunteneet toisensa jo kymmeniä vuosia ja kuuluvat kaikki Suomen luontokuvaajien parhaimmistoon.

Pertti Hissa on vaasalainen 76-vuotias saariston ja meren valokuvaaja. Luontovalokuvaus alkoi Vaasan saaristossa vuonna 1954 onnistuneella, silloin erittäin harvinaisen merikotkan pesäkuvauksella. Väri- ja digiajan jälkeen Hissa on siirtynyt täysin mustavalkoiseen filmikuvaukseen.

Nils Sundberg on 71-vuotias yrittäjätaustainen valokuvaaja, jolle Hangon saaristo ja Koillismaan korvet ovat tuttuja. Tinkimättämät tavoitteet ja määrätietoinen työskentely ovat tuoneet Sundbergille aivan uuden tavan valokuvata luontoa. On luontovalokuvaajia, joilla on vain hyviä kuvia – Nils Sundberg on yksi heistä.

Asko Salmi on 63-vuotias kirurgi, joka on työskennellyt myös sotatoimialueilla. Hänen kuvasarjansa nimi on Meren tarinoita. Kuvat ovat varsin minimalistisia mustavalkeita kuvia kivistä ja meren aalloista.

Raimo Sundelin on ollut meren ja saariston kulkija koko ikänsä. Faunan, flooran, geologian, kulttuurin ja maisemien valokuvaajana hän on toiminut vuodesta 1975 lähtien. Ilmasto lämpenee, se on kylmä tosi. Viimeiset viisi vuotta lounaisen saariston talvet ovat olleet vähälumisia ja heikkojäisiä. Hiljaisin ja autioin aika arkkipelagissa on vivahteikkaampi ja moni-ilmeisempi kuin moni tietääkään.

Kauko Marjamäki on vantaalainen 71-vuotias työeläkkeellä oleva rakennusinsinööri. Marjamäen tavoitteena on saada kuvissa esiin luontokohteiden kauneus ja tasapainoisuus sekä värien harmonia ja vaihtelevan valon luoma eloisuus. Mieluisimpia kuvauskohteita ovat linnut, jotka ovat eloisia, näkyviä ja värikkäitä. Usein tapahtuu sellaista, mitä kuvaajakaan ei ole osannut ennakoida.

Benjam Pöntinen on 64-vuotias luontokuvaaja, tietokirjailija ja kirjankustantaja, joka aloitti valokuvaajan uransa vuonna 1989. Hänet tunnetaan erityisesti pohjalaisen lato- ja lakeusmaiseman puolestapuhujana. Suuri mielenkiinto hänellä on kuvata myös lintuja, liito-oravia ja lepakoita.

Arno Rautavaara on eläkkeellä oleva 70-vuotias helsinkiläinen tietokirjatoimittaja ja luontokuvaaja. Hän on kuvannut kotimaassa eniten Suomenlahden saaristoluontoa sekä tehnyt ja johtanut kuvausmatkoja muun muassa Etelämantereelle, Huippuvuorille, Islantiin ja Tansaniaan.

Hetkiä-luontokuvanäyttely on esillä Valamon luostarissa 16.9.2017–31.1.2018.