STOP THE PRESS!

Taiteen Tuusula museokokoelmien valossa

Pekka Halonen, Kaksoismuotokuva 1895, Pekka Halosen seura

Pekka Halonen, Kaksoismuotokuva 1895, Pekka Halosen seura

Torstaina 14.9. Halosenniemessä kerrotaan Tuusulan taidemuseon kokoelmista ja kokoelmien merkityksestä museotyössä. Luennoitsijana on vt. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Jaana Koskenranta. Taidehistorioitsija Juha Ilvas julkistaa tilaisuudessa Pekka Halosen seuran uusimman taidehankinnan.

Tuusulan taidemuseon monipuoliset kokoelmat muodostavat hienoja läpileikkauksia kotimaisesta maalaustaiteesta, veistoksista ja grafiikasta. Pekka Halosen ja Martta Wendelinin teokset muodostavat omien kokoelmien arvokkaimman osan. Kunnan taiteen kokoelmassa on paljon merkittäviä taiteilijoita ja teoksia erityisesti 1900-luvun jälkipuoliskolta. Lisäksi museon hallinnassa on monta talletettua kokoelmaa. Pekka Halosen seuran kokoelmat täydentävät merkittävästi museon omaa kokoelmaa. Museolle tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Martta Wendelinin Seura, Aune Laaksosen Taidesäätiö, Amerin Kulttuurisäätiö ja L-G Nordströmin säätiö.

Luento liittyy Halosenniemen juuri avautuvaan näyttelyyn Taide elää”, jossa esitellään Tuusulan kunnan taidekokoelman ja Tuusulan taidemuseolle deponoitujen kokoelmien helmiä.

Kokoelmat täydentyvät

Pekka Halosen seuran kokoelma täydentyy seuran 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uudella Pekka Halosen teoksella, joka onkin esillä Halosenniemen näyttelyssä. ”Äiti ja lapsi” teos vuodelta 1899 on Pekka Halosen luonnos Kotkan kirkon alttarimaalausta varten.

Näyttelyssä on esillä myös Eero Järnefeltin muotokuva Kellokosken ruukinpatruuna Carl Fredrik Carlanderista (1859–1934). Teoksen ovat museolle lahjoittaneet ruukinpatruunan lapsenlapset. Teoksella on taiteellisten arvojen lisäksi suuri kulttuurihistoriallinen merkitys. Mukana on myös muita uutuushankintoja sekä testamenttilahjoituksia kuten Martta Wendelin Seuran viimeisin hankinta ”Hedelmäasetelma” (öljy 1920–30-luku) tältä vuodelta.

Taiteen Tuusula museokokoelmien valossa

14.9. klo 18

vt. kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Jaana Koskenranta ja taidehistorioitsija Juha Ilvas

Halosenniemen juhlavuoden luentosarja

Museon pääsymaksu: aikuiset 8 € / eläkeläiset, opiskelijat 6 € /lapset (7–17 v.) 2 € . Museokortilla ilmaiseksi.

Taide elää
12.9.–10.12.2017
Näyttelyssä Pekka Halosen seuran, Aune Laaksosen Taidesäätiön, Amerin Kulttuurisäätiön, L-G Nordströmin säätiön Martta Wendelinin Seuran sekä Tuusulan kunnan omien kokoelmien helmiä

HALOSENNIEMI
Tuusulan taidemuseo
Rantatie, Tuusula
p. 09 8718 3466, 09 8718 3465
www.halosenniemi.fi
www.facebook.com/halosenniemi
Avoinna
12.9.–10.12. ti–su klo 12–17