STOP THE PRESS!

Cats

Cats, kuva: Harri Hinkka

kuva: Harri Hinkka

Esitys: Tampereen Teatterin päänäyttämö 8.9.2017
Musiikki: Andrew Lloyd Webber
Teksti: T. S. Eliot
Suomennos: Jukka Virtanen
Ohjaus: Georg Malvius
Musiikin johto: Martin Segerstråle
Lavastussuunnittelu: Mikko Saastamoinen
Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
Koreografi: Adrienne Åbjörn
Valosuunnittelu: Raimo Salmi
Äänisuunnittelu: Ivan Bavard, Jaakko Virmavirta
Maskien ja peruukkien suunnittelu: Jonna Lindström
Esiintyjät: Risto Korhonen, Ritva Jalonen, Irina Milan, Lari Halme, Tero Harjunniemi, Helena Rängman, Pia Piltz, Elisa Piispanen, Elina Rintala, Matti Hakuline, Martti Manninen, Heikki Mäkäräinen, Aki Haikonen, Ville Mäkinen, Katra Solopuro, Sonja Pajunoja, Ulriikka Heikinheimo, Pyry Smolander, Mikko Nuopponen, Jukka Wennström, Wilhelm Blomberg, Maria Påhls, Raisa Kekarainen, Jaakko Mölsä, Hanna Mönkäre, Aleksi Seppänen, Heikki Järvinen, Suvi Salospohja
Arvio: 5/5

Kun Andrew Lloyd Webber päätti toteuttaa musikaalin T. S. Eliotin rakastetusta lastenkirjasta Old Possum’s Book of Practical Cats (1939), niin tuskin hän arvasi, millainen megahitti siitä oikein muodostuisi. Maailmanensi-iltansa se sai Lontoon West Endillä vuonna 1981 ja vuotta myöhemmin New Yorkin Broadwaylla. Kun kaikki menestyksen palikat loksahtivat kohdalleen, siitä muodostui yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ja esitetyimmistä musikaaleista ympäri maailmaa. Ennen tätä Tampereen Teatterin versiota on Suomessa Cats nähty vain pari kertaa. Siksi tämä onkin harvinaista herkkua näillä seuduilla.

Ohjaaja Malvius on kolmas teatterintekijä maailmassa, joka on saanut luvan muokata tätä esitystä omanlaisekseen. Se on hyvä, sillä tässä musikaalissa ei suoranaista tarinaa ole, vaan lähinnä kissojen filosofointia musiikin, laulun ja tanssin kautta. Malvius on kehittänyt hauskan kehystarinan, jossa rotta (Korhonen) haaveilee olevansa kissa ja näkee uskaliasta unta niiden maailmasta.

Jos luulet nähneesi West Endillä tai Broadwaylla huikeimmat Cats-esitykset, niin et välttämättä ole. Tampereen Teatterin versiota voi oikeasti kutsua maailmanluokan esitykseksi. Teatterin pienikokoinen päänäyttämö on haastanut Malviuksen tiimeineen suureen tehtävään lumotakseen yleisön kissamaisella maailmalla. Siksi jokaisen esityksen osa-alueen täytyy toimia täydellisesti. Lavastus, puvustus, valot, äänet, koreografia ja orkesteri tukevat erinomaisesti esiintyjien toimintaa ja näin esiintyjien on helpompi tehdä muutenkin fyysisesti vaativat roolit. Kuten musikaalin monikossa oleva nimikin sen sanoo, tämä todella on ryhmätyötä myös lavalla. Siksikään en yksittäisesti halua ketään kehua, vaan jokainen esiintyjä lavalla tekee roolinsa erittäin tarkasti, tehden esityksestä todella nautittavaa katseltavaa. Kiitokset täytyy antaa myös ohjaaja Malviukselle, joka on suorastaan nerokkaasti saanut ajettua ilmeikkään ja särmikkään visionsa läpi koko työryhmään, tehden tästä jotain sellaista, joka ei todellakaan kalpene noiden musikaali-Mekkojen versioille.

Vaikka esitys on yhteistyötä kautta linjan, niin haluan yhdelle esiintyjälle nostaa hattua. Monien artistien tulkitsema Muisto (Memory) oli ennen tätä iltaa ainakin allekirjoittaneelle lähes loppuun kaluttu laulu, joka ei ole sykähdyttänyt pitkään aikaan. Ritva Jalonen vahvalla ja tunteikkaalla tavalla tulkitsee tuon kappaleen niin, että se todella iskeytyy katsojan tunteisiin. Siinä on sopivasti herkkyyttä ja elämänkokemusta, joka taatusti ei jätä ketään kylmäksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net