STOP THE PRESS!

Jokaiselle yläkoululaiselle juhlavuoden laulukirja Satumaa vai Paratiisi

Satumaa vai paratiisiSatumaa vai paratiisi – Lauluja Suomesta (Edukustannus) on suurlahjoitus kaikille Suomen yläkoululaisille. Laulukirjan tarjoaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö (ITLA) Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Painosmäärä on 175 000 kpl. Kirjat toimitetaan kouluille syyskuun kuluessa.

Kirjassa Satumaa vai Paratiisi on 30 laulua ja niiden lomassa viisi uutta kaunokirjallista tekstiä. Ne ovat kirjoittaneet Jukka Itkonen, Veeti Nurminen, Nura Farah, Elina Pitkäkangas ja Maria Turtschaninoff. Joukossa on myös yksi uusi laulu, Jussi Chydeniuksen säveltämä Suomenmaa Aleksis Kiven tekstiin.

Miten materiaalin laulut on valittu kokoelmaan?

Lauluvalikoimassa ovat muun muassa nimessä esiintyvät Unto Monosen Satumaa ja Rauli Padding Somerjoen Paratiisi kuten myös Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni ja Pasi Heinosen Poika (saunoo).

”Sanomattakin on selvää, että tehtävä oli vaikea, sataan vuoteen mahtuu iso määrä rakastettuja ja paljon laulettuja lauluja”, kertoo valinnat tehneen ryhmän jäsen musiikinopettaja Reijo Karvonen. Hän edustaa Konserttikeskus ry:tä, joka on Suomen koulujen musiikkielämän erikoistuntija. ”Konserttikeskus kokosi alan asiantuntijoista raadin, joka valitsi edustavan valikoiman itsenäisyytemme ajan suosikkilauluista.”

Teemoina kirjassa esiintyvät mm. monikulttuurisuus, ihmissuhteet, välittäminen, perhe, luonto, kansanlaulut, harrastukset, kieli, historia, juhlat ja kansallistunto. Näistä teemoista syntyivät kirjan alaotsikot: Suomalaisena, Sisu, Suomi ennen – nyt, Hyvä Suomi!, Hitit ja Leirinuotiolla.

Satumaa vai Paratiisi -kirja jää oppilaalle juhlavuoden muistoksi

Kirja on osa 100 laulun sähköistä materiaalipakettia, joka on lahjoitettu yläkoulujen opettajien käyttöön jo alkuvuodesta. Materiaali antaa vinkkejä juhlavuoden monipuoliseen käsittelyyn ja juhlintaan oppitunneilla ja koulun tilaisuuksissa. Kaikki materiaali on myös ruotsin kielellä.

”Kirjalla herätellään myös luovuutta ja mielikuvitusta”, toteaa ITLAn puheenjohtaja professori Pentti Arajärvi. ”Suomalaista eloa voidaan musiikin ja laulun lisäksi juhlia tanssien, maalaten, kirjoittaen, muotoillen, kuvaten. Muotona voi olla auttaminen, tiede, urheilu tai talkoot. Turhia rajoja ei kannata asettaa.”

Kirjapaja julkaisee koko lauluston myös suurelle yleisölle Sata laulua Suomesta -nimisenä kirjana. Lauluissa on selkeät nuotit ja sointumerkit. Kirja ilmestyy 20.9.2017.

Teokset: Satumaa vai Paratiisi – Lauluja Suomesta / Sagoland eller Paradis – Sånger från och om Finland. ITLA. Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy / Edukustannus, Helsinki 2017. Kuvat Pekka Rahkonen. 95 s.