STOP THE PRESS!

Suomi voitti kultaa Astana EXPO-2017 maailmannäyttelyssä

Finland Pavilion, Astana Expo 2017, ©Atélje Sotamaa

Finland Pavilion, Astana Expo 2017, ©Atélje Sotamaa

International Exhibition Bureau (BIE) jakoi palkinnot Kazakstanissa, Astanassa 10.6 – 10.9.2017 Expo-2107 maailmannäyttelyyn osallistuneille valtioille. Suomi osallistuu ”Future Energy” maailmannäyttelyyn yli 70 yrityksen voimin ainoana Pohjoismaana.  Suomen Paviljongin arkkitehtuurin ja näyttelykonseptin suunnitteli Ateljé Sotamaa teemana ”Puhdasta energiaa”.  Suomi voitti kultaa tulevaisuuden energiavaihtoehtojen esittelyssä alle 400 m2 paviljonkien luokassa.

Yli sadan vuoden perinteiden mukaan BIE:n kansainvälinen 9 hengen asiantuntijoiden tuomaristo jakoi palkinnot näyttelyteeman tulkinnasta ja näyttelyn designista ja suunnittelusta. Suomi voitti kultaa tulevaisuuden energiavaihtoehtojen esittelyssä alle 400 m2 paviljonkien luokassa.  Hopeaa sai Singapore ja Tšekin tasavalta pronssia.  Pienten paviljonkien luokassa näyttelydesignissa voitti Puola, Slovakia sai hopeaa ja Latvia pronssia.

Suomalaiset yritykset olivat vahvasti mukana Expo-2017 maailmannäyttelyssä. Historian ensimmäiseen Keski-Aasiassa toteutettuun Expoon osallistui 112 maata ja 18 kansainvälistä järjestöä. Näyttelyssä vieraili lähes 4 miljoonaa ihmistä. Suomen paviljongissa kävijöitä oli lähes 300 000.

Kazakstanin maailmannäyttely oli monien mahdollisuuksien hanke, jonka hyöty suomalaisille yrityksille oli merkittävä. Valtion ja yritysten rahoittamaan hankkeeseen osallistui yli 70 yritystä.  Osallistuminen Expoon ja useat ministeri- sekä viranomaisvierailut toivat Suomelle paljon positiivista näkyvyyttä.

EXPO 2017 johti myös suoriin kauppoihin ja poiki lukuisan määrän tapaamisia eri liiketoiminnan alueilta niin yksityisten yritysten kuin viranomaistenkin välillä. Ovien avaamiseen auttoivat myös viralliset vierailut Astanaan. Presidentti Niinistö vieraili Astanassa kesäkuussa. Elokuussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen osallistui Suomi paviljongissa järjestettyyn koulutustapahtumaan ja syyskuussa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Agro-teknologia ja Finnish Water Forum tapahtumiin.  EXPOn päättäjäisten yhteydessä 10.9. vahvistettiin tulevaisuuden yhteistyötä suomalaisten ja kazakstanilaisten yritysten välillä elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla.