STOP THE PRESS!

David Gilmour – Live At Pompeii

David Gilmour - Live in PompeiiOhjaus: Gavin Elder
Filmatisoinnin tuotanto: Dione Orrom
Musiikin tuotanto: David Gilmour
Miksaus: Andy Jackson & David Gilmour, Damon Iddins
Livataltiointi: Damon Iddins
Kappaleet mm: Rattle That Lock, What Do You Want From Me , The Great Gig In The Sky, A Boat Lies Waiting, Wish You Were Here, High Hopes, One Of These Days, Shine On You Crazy Diamond, Sorrow, Run Like Hell, Time / Breathe (In The Air) (reprise), Comfortably Numb
Arvio: 5/5

Kun Pink Floyd kuvasi lokakuussa 1971 konserttitaltiointia Italian Pompejissa sijaitsevassa amfiteatterissa, tuskinpa muutamaa vuotta aiemmin yhtyeeseen liittynyt kitaristi David Gilmour olisi uskonut, että hän palaisi takaisin ’rikospaikalle’ 45 vuoden jälkeen. Näin kuitenkin pääsi tapahtumaan. Tämä vuonna 2016 tehty konserttitaltiointi on siinäkin mielessä mielenkiintoinen juttu, että tuolloin 70 vuotta juuri täyttänyt kitaristisuuruus oli yhä kovassa iskussa. Mikäli näit tämän Gavin Elderin ohjaaman konserttitaltioinnin elokuvateattereissa, niin se oli kooste tästä konsertista. DVD:nä ja Blu-Ray:na julkaistu versio on koko pitkä konserttitaltiointi.

Konsertti käynnistyy Gilmourin tuoreimman albumin nimikkobiisillä, Rattle That Lock, joka on ihan kelpo kappale konsertin alkuun. Sitten spektaakkeli todella käynnistyy, sillä yleisölle on tarjolla iso määrä vanhoja Pink Floyd -klassikoita. Mies itsekin tietää, että moni on tullut juuri näitä kappaleita kuulemaan, sillä tämä progen superyhtye ei voi koskaan enää palata lavoille, varsinkaan kosketinsoittaja Rick Wrightin menehdyttyä muutama vuosi sitten syöpään. Gilmour kunnioittaa pitkäaikaista ystäväänsä soittamalla Wrightin upean sävellyksen,The Great Gig In The Sky The Dark Side of the Moon -levyltä, jota ei ole aiemmin kitaristivirtuoosin soolokeikoilla kuultu. Kuten aiemmin totesin, mies on erittäin hyvässä vireessä ja hyväntuulinen. Tutut kitarasoolot kuulostavat niin ihanan pehmeiltä ja soinnukkailta, että ne jäivät soimaan päähän keikankin jälkeen. Esimerkiksi High Hopes, One of The Days tai Shine On You Crazy Diamond suorastaan kuulostavat yhtä tuoreilta kuin ne olisi juuri levytetty. Yhtään kuollutta hetkeä tässä konsertissa ei ole. Ei turhia löpistä, eikä yhtään turhaa kappaletta kuulla. Siksi David Gilmour – Live in Pompeii on täydellinen konserttitaltiointi historiallisessa paikassa.

Lisämateriaalina lyhyt, mutta mielenkiintoinen dokumentti Gilmourista ja Pink Floydista yleensäkin Pompeissa. Silloin ja nyt.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Sony Music, 2017

Traileri: