STOP THE PRESS!

”YHDEN YÖN JUTTU” -lyhytelokuvaprojektiin valittiin kolme tuotantoa

Suomen elokuvasäätiö, AVEK ja Yle käynnistivät keväällä 2017 lyhytelokuville suunnatun uuden kehittelyprojektin teemalla “Yhden yön juttu”. Projekti kannusti elokuvantekijöitä lyhyeen kerrontaan sekä kehittämään elokuvan käsikirjoitusta ja leikkausversiota yhdessä ammattidramaturgin kanssa. Hakemuksia saapui 82 kappaletta. Ehdotusten joukossa oli eri tyylilajeja, ja useimpien tarinoiden pituus vastasi hankkeessa vaadittua 12 minuutin maksimikestoa.

Lyhytelokuvien kehittelyprojekti oli kaksivaiheinen: ensimmäisessä vaiheessa kuudelle käsikirjoittajalle myönnettiin käsikirjoitusapuraha, jonka jälkeen kuudesta käsikirjoituksesta valittiin tuotettavaksi kolme. Kukin hanke saa 65 000 euron tuotantorahoituksen.

Kolme tuotantoon valittua hanketta ovat:

TIIKERI
Käsikirjoitus ja ohjaus: Mikko Myllylahti

Tuotanto: Elokuvayhtiö Aamu

Talvi-ilta perheessä saa arvaamattoman käänteen, kun cosplay-diskoon valmistautuva nuori joutuu kohtaamaan isänsä äärimmäisen teon.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mikko Myllylahden kommentti:

Alkoholismia on kuvattu kulttuurissamme usein ja aiheena se on synkkä ja raskas. En kuitenkaan kirjoittanut Tiikeriä halusta kauhistella. Olen kiinnostunut tutkimaan maagisen realismin hengessä, voimakkaan tunnelman kautta, mitä oikeastaan tapahtuu, kun ihmissuhteiden logiikka muuttuu arvaamattomaksi. Koen Tiikerin voimakkaan elokuvallisena ja näen myös, että lyhytelokuva itsenäisenä taiteenlajinaan on juuri oikea tapa kertoa tämä pieni, mutta toivottavasti syvältä kouraiseva tarina.”

 

SUPER COMFORT
Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsikka Saari

Tuotanto: Tuffi Films

Viisikymppinen Taina odottaa poikaansa vierailulle, mutta joskus tutuimpien kohtaaminen on yllättävän vaikeaa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kirsikka Saaren kommentti:

Olen innoissani mahdollisuudesta päästä ohjaamaan lyhytelokuvaa viisikymppisestä Tainasta sekä viikonloppuvierailusta, joka ei mene suunnitelmien mukaan. Olen pyöritellyt päässäni ideaa aikuistuneiden lasten ja vanhempien kömpelöstä kohtaamisesta jo pitkään, ja idea sai tulta alleen tämän kilpailun myötä.”

HELSINKI MANSPLAINING MASSACRE
Käsikirjoitus ja ohjaus: Ilja Rautsi

Tuotanto: Bufo

Kauhua ja satiiria yhdistävässä kujanjuoksussa nainen yrittää selvitä mieslaumasta, joka haluaa selittää hänelle kaiken.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Ilja Rautsin kommentti:

”Kehitysprosessi palkatun dramaturgin kanssa oli antoisa ja erityisen hienoa oman projektin valinnassa on yhteiskunnallisen ja siloittelemattoman genre-elokuvan tukeminen. Hullu todellisuus vaatii hullun käsittelytavan.”