STOP THE PRESS!

Turun filharmoninen orkesteri toden ja tarun rajamailla

Turun konserttitalossa liikutaan torstaina 21.9. klo 19 toden ja tarun rajamailla. Turun filharmoninen orkesteri esittää Uljas Pulkkisin Muusikkojen liiton tilausteoksen Luonnontiede, konsertto sellolle, sopraanolle ja orkesterille ja Totta vai tarua? -konsertissa kuullaan myös Einojuhani Rautavaaran huikean kekseliäs True & False Unicorn sekä Jean Sibeliuksen Pelléas ja Melisande -sarja. Orkesteria johtaa Jan Söderblom ja solisteina loistavat sopraano Tiina-Maija Koskela, sellisti Roi Ruottinen sekä kamarikuoro Key Ensemble. Konsertti on Muusikkojen liiton ja Gramexin yhteinen juhlavuosikonsertti.

Konsertin aloittava Sibeliuksen Pelléas ja Melisande -sarja on vangitsevalla ja voimakkaalla tunnelmallaan säveltäjän näyttämömusiikkia parhaimmillaan. Uljas Pulkkisin Luonnontiede, konsertto sellolle, sopraanolle ja orkesterille on Muusikkojen liiton ja Gramexin tilausteos, jossa keskitytään luonnontuntemukseen ja ymmärrykseen. Teoksessa kohtaavat käsitykset tieteestä ja taiteesta, ja näkökulmaa luonnontieteisiin haetaan teoksessa etenkin mielikuvituksen kautta. Konsertin huipentaa viime vuonna edesmenneen Einojuhani Rautavaaran James Broughtonin avantgardistiseen runoon kirjoittama teos True & False Unicorn. Huikean kekseliäässä ”Toden ja tarun yksisarvisessa” kuoro kuvailee yksisarvista, taiteilijan allegoriaa, sekä ihmisten että eläinten suulla, musiikin liikkuessa ennakkoluulottomasti tyylilajista toiseen.

Kapellimestarina ja viulistina työskentelevän Jan Söderblomin ura on monipuolinen ja aina uutta etsivä. Hän on työskennellyt intensiivisesti suomalaisten ja ulkomaisten eturivin orkestereiden kanssa. Söderblom suunnittelee nykyään Rauma Festivon ohjelmaa ja on myös Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

Sopraano Tiina-Maija Koskela rakentaa kansainvälistä uraa ooppera- ja konserttisolistina. Hän voitti kansainvälisen Lauritz Melchior -laulukilpailun vuonna 2014 ja Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjan vuonna 2008. Keväällä 2018 Koskela debytoi Enschedessä, Hollannissa, Sentan roolissa Wagnerin Lentävässä hollantilaisessa.

Sellisti Roi Ruottinen esiintyy säännöllisesti suomalaisten orkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona. Ruottiselle on sävelletty useita selloteoksia ja hän on tehnyt yhteistyötä useiden merkittävien säveltäjien kuten Saariahon, Pendereckin, Lachenmannin, Wennäkosken ja Pulkkisin kanssa. Vuodesta 2013 lähtien Ruottinen on toiminut Sibelius-Akatemian sellonsoiton lehtorina.

Kamarikuoro Key Ensemble lukeutuu tällä hetkellä kaikkein kiinnostavimpiin suomalaisiin huippukuoroihin ja on tullut tunnetuksi ennen muuta puhtaasta ja täyteläisestä soinnistaan sekä innovatiivisista konserttiohjelmistaan. Teemu Honkasen johtaman kuoron levytykset ovat saaneet useita palkintoja.

Totta vai tarua Turun konserttitalossa to 21.9. klo 19.00. Varaslähtö kahviossa klo 18.00. Jan Söderblom, kapellimestari, Tiina-Maija Koskela, sopraano, Roi Ruottinen, sello, Key Ensemble, Turun filharmoninen orkesteri. Sibelius – Pulkkis – Rautavaara. Liput 23,50/18,50/9,50 €.

Totta vai tarua? -konsertti osana Muusikkojen liiton ja Gramexin juhlavuotta

Muusikkojen liitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex 50 vuotta. Konserttisarja kahdeksassa kaupungissa on järjestöjen yhteinen juhlavuosiprojekti. Turun filharmonisen orkesterin Totta vai tarua? -konsertti to 21.9. klo 19 on yksi sarjan konserteista.

”Liiton ja Gramexin pyöreät juhlavuodet ovat osoitus siitä, kuinka määrätietoinen työ esittävän säveltaiteen hyväksi tuottaa hedelmää. Sekä liitto että Gramex ovat elämänsä kunnossa ja saavuttaneet arvostetun aseman toimialallaan. Mutta se on ollut monen ihmisen kovan työn takana. Juhlistamme näitä saavutuksia, ja samalla haluamme katsoa tulevaisuuteen,” sanoo Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

”Gramexilta isot onnittelut Muusikkojen liiton vuosisataiselle työlle ja saavutuksille. Gramexin puolikas vuosisata on puolestaan menestyksekäs osoitus muusikoiden ja tuottajien yhteistyön voimasta. Juhlaan on siis aihetta ja upea konserttisarja edessämme, suuret kiitokset siitä sinfoniaorkestereille ja tilausteosten säveltäjille”, sanoo Gramexin toimitusjohtaja Ilmo Laevuo.

Kamarimusiikkisarjassa muusikoiden omia konserttiohjelmia

 Turun filharmonisen orkesterin kamarimusiikkisarjaan kuuluu syksyn 2017 aikana neljä konserttia: Mobile la 23.9. klo 19 Wäinö Aaltosen museossa, Myyttejä ja legendoja la 21.10. klo 15 Hus Lindmanissa, Naamiaiset su 12.11. klo 14 & 16 Donner-instituutissa ja Kaleidoskooppi su 10.12. klo 15 Turun linnassa. Kamarimusiikkikonserteissa orkesterin muusikot esittävät vaihtelevaa ohjelmistoa eri aikakausilta ja monipuolisesti eri tyylilajeista. Syksyn ensimmäisessä kamarikonsertissa kuullaan Bernhard Henrik Crusellin divertimento C-duuri, Tōru Takemitsun Entre-tempsAntonín Dvořakin jousikvartetto nro 12 op. 96 ”Amerikkalainen” ja Philip Glassin jousikvartetto nro 3. Konsertissa esiintyvät Takuya Takashima, oboe, Ilana Gothóni ja Qi Li, viulu, Jasmine Beams, alttoviulu ja Lauri Krapu, sello. Konsertti on loppuunvarattu.

Mobile la 23.9. klo 19 Wäinö Aaltosen museossa. Takuya Takashima, oboe, Ilana Gothóni ja Qi Li, viulu, Jasmine Beams, alttoviulu, Lauri Krapu, sello. Crusell – Takemitsu – Dvořak – Glass. Loppuunvarattu.