STOP THE PRESS!

Hetkeen ei ollut mitään – Kimmo Räisäsen valokuvakirja on syvä katse perheeseen

Kimmo Räisänen -  Hetkeen ei ollut mitäänMaahengen Musta taide -sarjassa ilmestyy syyskuussa 2017 valokuvaaja Kimmo Räisäsen teos Hetkeen ei ollut mitään. Kirjan oivaltava teksti elämän ihmeellisyydestä on Juha Hurmeen. Kuvankäsittely on Petri Kuokan työtä.

Räisänen on kuvannut vanhempiaan ja sisartaan lapsuudenkodissaan 1986–2017. Kirja on esineenä taideteos. Poikkeuksellinen sidontatekniikka, jossa selkämystä ei ole liimattu kiinni kanteen, saa kuvat avautumaan aukeamittain saumattomasti.

Kirja on sekä kosketettava – paperi tuntuu sormenpäissä valokuvalta – että koskettava. Se on tekijälleen myös surutyö, sillä kuvatut vanhemmat ja sisko ovat jo siirtyneet ajan rajan tuolle puolen.

”Ihminen syntyy, elää ja kuolee. Näin on tapahtunut planeetallamme noin 50 miljardia kertaa, ja toistojen määrä on vahvassa kasvussa”, alkaa kirjan tekstiosio.

”Juha Hurmeen teksti on poikkeuksellisen hieno essee elämän epätodennäköisestä ihmeestä tällä yksinäisellä planeetalla jossain päin maailmankaikkeutta. Syvällinen ja viisas teksti nousee samalle tasolle Räisäsen kuvien kanssa ja saa ajattelemaan elämän outoutta ja kuoleman luonnollisuutta”, sanoo Maahengen kustantaja Johanna Korhonen. ”Näen tässä kirjassa hyvin paljon universaalia rakkautta.”

Kimmo Räisänen kuvaa teosta myös valokuvaajuutensa kehityskertomukseksi. ”Lehtikuvaajan tehtävissä olen matkustanut ja nähnyt kaikenlaista. Silti kotonani olen kotona. Kotikuvissa näkyy kerrostumia niin valokuvauksen historiasta kuin kuvataiteen merkkiteoksista.”

Perunapellon kautta voi nähdä koko maailman.