STOP THE PRESS!

Miten löytää hiljaisuus hälyn keskellä? Norjalaistietokirja etsii ratkaisuja meitä vaivaavaan rauhattomuuteen

Ennen kuin Erling Kagge oppi löytämään hiljaisuuden sisältään, hän etsi rauhaa luontoretkillä, muun muassa hiihtämällä Etelä- ja Pohjoisnavan yli. Kuva: Gummerus

Ennen kuin Erling Kagge oppi löytämään hiljaisuuden sisältään, hän etsi rauhaa luontoretkillä, muun muassa hiihtämällä Etelä- ja Pohjoisnavan yli. Kuva: Gummerus

Älypuhelimen kilahdusten, liikenteen melun ja avokonttorin hälinän keskellä sätkii nykyihminen. Virikkeiden tulvassa rauhan löytäminen on usein vaikeaa. Norjalaisen Erling Kaggen teos Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä (Gummerus) pohtii, miksi hiljaisuus on nyt niin tärkeää ja miten sitä voisi kukin löytää enemmän arkeensa.
”Hiljaisuus on enemmänkin idea. Se on tunne, käsitys. Ympäröivään hiljaisuuteen voi sisältyä paljon, mutta kiinnostavin hiljaisuus on se, joka on sisälläni. Se on hiljaisuutta, jonka tavallaan luon itse.”

Mitä on hiljaisuus? Missä sitä on? Miksi se on tärkeämpää kuin koskaan? Näihin kolmeen kysymykseen norjalaiskirjailija Erling Kagge lähti etsimään vastauksia huomatessaan, kuinka kortilla rauha arjen kakofoniassa oli.

Dopamiinikierre ajaa päivittämään sosiaalisen median uutisvirtaa ja tarkistamaan eri medioiden nettisivuja kuin sähköjänikset. FOMO (fear of missing out) vaivaa, ja ihmisen keskittymiskyky on nykyisin kultakalaakin heikompi. Hiljaisuudesta on tullut ylellisyyttä, sillä vaatii ponnistelua päästä asemaan, jossa ei tarvitse koko ajan reagoida tai olla tavoitettavissa. Kagge on etsinyt kirjaansa Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä vastauksia keskustelemalla taiteilijoiden ja huippuyrittäjien kanssa sekä uskomattomilta luontoretkiltään.

Norjalainen Erling Kagge on todellinen monitoimimies: lakimies, taiteen keräilijä, yksityisyrittäjä, poliitikko, malli, kirjailija ja kustantaja. Hän on ensimmäinen ihminen, joka on sekä kiivennyt Mount Everestille että ylittänyt Pohjois- ja Etelänavan. Hiljaisuuden hän on kuitenkin oppinut löytämään sisältään.

Erling Kagge: Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä
Alkuteos Stillhet i støyens tid – Gleden ved å stenge verden ute
Suomennos Katriina Huttunen
144 sivua
Saatavana myös sähkökirjana