STOP THE PRESS!

Tarina kahdesta maasta – A Tale of Two Countries -galleria avataan virallisesti 19.9. Britannian Helsingin suurlähetystöllä

Kuningatar Elisabet II Suomessa vuonna 1976. Kuva: Presidentti Urho Kekkosen arkisto

Kuningatar Elisabet II Suomessa vuonna 1976. Kuva: Presidentti Urho Kekkosen arkisto

Suomen Lontoon instituutti on perustanut yhdessä The British Libraryn, Suomen kansallisarkiston ja Kansalliskirjaston kanssa netissä toimivan Tarina kahdesta maasta -gallerian, jossa kävijät voivat paitsi sukeltaa Suomen ja Britannian yhteiseen historiaan, myös tallentaa omia kokemuksiaan ja kuviaan osaksi palvelua. Mukana galleriassa ovat myös Yle Elävä arkisto, Päivälehden arkisto, Urho Kekkosen arkisto ja Siirtolaisuusinstituutti. Sivustolla on tietueita myös The Guardianin ja Observerin arkistoista.

Tarina kahdesta maasta – A Tale of Two Countries  on kaikille avoin, kaksikielinen sivusto, jonka ensisijaisina tavoitteina on kerätä ja tallentaa digitaalista kulttuuriperintöä, vahvistaa arkistojen kansainvälistä yhteistyötä ja kutsua kansalaisia mukaan jakamaan omia kokemuksiaan. Galleria sisältää myös haastattelusarjan, jossa tutut suomalaiset ja brittiläiset henkilöt kertovat kokemuksiaan Suomesta ja Britanniasta. Videoissa esiintyvät muun muassa mäkihyppääjä Eddie Edwards, laulaja Alma, teatteri- ja televisio-ohjaaja Neil Hardwick, kansanedustajat Pertti Salolainen ja Maria Guzenina sekä näyttelijä Antti Holma.

Galleriassa voi katsella, kuunnella ja lukea artikkeleita, videoita, äänitiedostoja sekä kuvia. Esimerkiksi englanninkielinen laitos Kalevalasta on digitoitu lukijoiden iloksi kokonaisuudessaan sivustolle. Galleriaan tallennetut digitaaliset muistot kertovat esimerkiksi siitä, miten punk tuli Suomeen, miten kuningatar Elizabeth II vietiin korkokengissä suomalaiseen metsään ja miten presidentti Paasikivi toivotti englanniksi kansainväliset vieraat tervetulleiksi vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin.

”The British Librarylle on ollut suuri ilo tuoda esiin yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöämme yhdessä Suomen Lontoon instituutin, Kansallisarkiston ja Kansalliskirjaston kanssa. Toivomme, että kävijät viihtyvät galleriassa ja jakavat Tarinan kahdesta maasta”, toteaa The British Libraryn ylikirjastonhoitaja Caroline Brazier.

”Suomen Lontoon instituutti on tuonut aktiivisesti esille Suomen itsenäisyyden juhlavuotta Britanniassa. Tarina kahdesta maasta -galleria on projekti, joka kannustaa niin kansalaisia kuin instituutioita huolehtimaan, että tallennamme historiaamme aikana, jolloin suuri osa informaatiosta on digitaalista. Kannustamme myös arkistomateriaalien digitoimiseen ja avaamiseen kaikkien käyttöön helposti saatavassa muodossa”, toteaa Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg.

Gallerian teknisestä toteutuksesta on vastannut sisältötoimisto Mediapool ja sivusto löytyy osoitteesta:

http://www.taleoftwocountries.fi/