STOP THE PRESS!

Ainutlaatuiset aivot on mukaansatempaava tietokirja maailman monimutkaisimmista aiheesta

Ainutllaatuiset aivotMiten ihmisaivot päättelevät, muistavat ja suunnistavat? Mikä tekee meistä persoonia? Mitä huumori, musiikki, seksi ja huumeet saavat aikaan aivoissamme? Lääkäri ja aivotutkija Kaja Nordengenin kirja Ainutlaatuiset aivot kertoo selkeästi ja lämminhenkisesti miten aivomme toimivat.

Aivot tekevät meistä sen, mitä olemme. Aivot oppivat, ohjaavat liikkeitämme, ratkovat ongelmia ja muistavat vuosikymmenten takaisia asioita. Mutta aivot tekevät myös huonoja valintoja, ajavat meitä riippuvuuksiin ja huijaavat meitä. Kirjassaan Kaja Nordengen avaa havainnollisin kuvin ja esimerkein sitä, miksi aivot ovat sellaiset kuin ovat.

Käytä päätäsi viisaasti

Kirja tarjoaa monta vinkkiä siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa hyödyntää aivoja parhaiten. Tenttiin valmistautuvan opiskelijan on hyvä huomioida, että muistamisprosessi etenee sujuvammin, jos oppimistilanne ja tiedonnoutotilanne muistuttavat toisiaan. Musiikinkuuntelu auttaa rutiinitehtävien tekemistä, mutta ei silloin, kun haluamme oppia uutta.  Sokerinsyöntiään vähentävän on hyvä muistaa, että aivoja ei voi huijata keinotekoisilla makeutusaineilla – jos kalorimäärä ei täyty, aivot jatkavat ravinnon odotusta, ja näin syntyy vahva hiilihydraattihimo.

Uusinta tietoa selkeästi

Kaja Nordengen summaa yhteen havainnollisesti kuvitetussa kirjassa kaiken, mitä nykyään tiedämme aivoista. Hän on erityisesti kiinnittänyt huomiota siihen, että kirjan termistö on ymmärrettävää. Nordengen kirjoittaa kiinnostavasti ja valaisevasti lukuisten, myös uusimmista tutkimuksista saatujen esimerkkien avulla. Kaja Nordengen (s. 1987) on norjalainen neurologi ja yksi Norjan nuorimmista tohtoriksi väitelleistä. Hän toimii tutkijana Akershusin yliopistollisessa sairaalassa ja Oslon yliopistossa.

Kaja Nordengen
Ainutlaatuiset aivot
Alkuteos Hjernen er stjernen
Suomentanut Susanna Paarma
208 sivua
Saatavana painettuna kirjana ja sähkökirjana