STOP THE PRESS!

Andrea Angionen valokuvia Sinebrychoffin taidemuseossa 21.9.2017-28.1.2018

Andrea Angione: Pyhän Hieronymuksen kutsumus. Digitaalinen valokuva kankaalle, 170 x 119 cm.

Andrea Angione: Pyhän Hieronymuksen kutsumus. Digitaalinen valokuva kankaalle, 170 x 119 cm.

Italialaisen valokuvataiteilija Andrea Angionen näyttelyssä ”Terribilis est locus iste” on esillä kahdeksan suurikokoista teosta. Tavalliset ihmiset ovat näiden dramaattisten valokuvateosten päätähtiä vieden ajatukset 1500-1600-lukujen suuriin mestareihin.

Andrea Angione on syntynyt Toscanan Orbetellossa vuonna 1977. Hän opiskeli dramaturgiaa, ohjaamista ja valokuvausta Grossetossa ja Firenzessä. Valmistumisensa jälkeen hän ohjasi useita lyhytelokuvia. Elokuva-alalla saadut kokemukset innostivat Andrea Angionen digitaalisen valokuvauksen pariin. Hän kehitti omaperäisen esitystavan, jossa voimakkaalla valon käytöllä korostetaan aiheiden asetelmallisuutta ja dramaattista tunnelmaa. Malleinaan Angione käyttää tavallisia ihmisiä.

Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä Terribilis est locus iste oli esillä Palazzo Barberinissa Roomassa ja Galleria Permanentessa Milanossa vuonna 2009. Angione haluaa yhdistää klassisen maalaustaiteen nykyajan digitaaliseen valokuvaan ja luoda jotakin ainutlaatuista ja uutta. Näin lopputulos asettuu visuaalisesti maalaustaiteen ja valokuvauksen välimaastoon. Vaikutteet Caravaggion taiteesta ovat teosten pohjalla, mutta sommitelmat kaikkine yksityiskohtineen, valon käyttö ja malleina toimivien henkilöiden ohjaus on Angionen oman luovan työskentelyprosessin tulosta.

Andrea Angionen työskentely on hidasta ja vaatii paljon valmistelutyötä. Tärkeintä on löytää aiheeseen sopivat mallit, asettaa heidät rooleihinsa ja luoda kokonaisuudelle oikeanlainen tunnelma. Näyttelyn nimi on niin ikään huolella valittu. Se löytyy pienen eteläranskalaisen Magdalan Marialle vihityn kirkon portin yläpuolelta, Rennes le Chateau nimisessä kylässä. Suomeksi käännettynä se tarkoittaa ”Tämä on kunnioitusta (tai pelkoa) herättävä paikka”. Raamatusta otettu sitaatti jatkuu suomeksi sanoilla ”Tässä on varmasti Jumalan huone ja Taivaan portti!”. Dramaattiset sanat sopivat Andrea Angionen luonteelle. Sinebrychoffin taidemuseon punaisen kellarin näyttelytila teki taiteilijaan vahvan vaikutuksen. Tilan tunnelma syventää teosten merkitystä ja tuo esille niiden yhtymäkohdat elämän mysteeriin, pyhyyden, kärsimyksen ja kuoleman välillä.

Pääsymaksu: 12 / 10 €, alle 18-v. ilmaiseksi. Meillä käy museokortti.
Opastilaukset: ma-pe klo 9-15 p. 0294 500 500, varaukset(at)kansallisgalleria.fi
Museo on avoinna: ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la, su 10-17, ma suljettu