STOP THE PRESS!

Mars vs. Venus?

Mars vs. Venus

Valokuvaaja: Kari Sunnari

Esitys: Tampereen Työväen Teatterin TTT-klubi 21.9.2017
Ohjaus: Riku Suokas ja työryhmä
Käsikirjoitus: Riku Suokas, Johanna Tohni, Heikki Syrjä
Videot: Riku Suokas
Valo- ja äänisuunnittelu: Pasi Ristolainen
Kuuluttajan ääni: Ilari Johansson
Tuottaja: Heidi Kollanus
Tuotantosihteeri: Minna Viklund
Valo- ja videokuvat: Kari Sunnari
Rooleissa: Riku Suokas, Johanna Tohni
Arvio: 4,5/5

Tervetuloa parisuhdemättöshowhun, jossa toisistaan ottaa mittaa todellinen pariskunta Riku Suokas ja Johanna Tohni – tässä tapauksessa siis Mars ja Venus. Tämän kahden tunnin aikana pääsemme tirkistelemään verbaalisessa muodossa miehen ja naisen (huomatkaa muoto on näin esityksen nimen mukaisesti tässä järjestyksessä) parisuhdetta eri muodoissa. Asiaa lähdetään käsittelemään seurustelun alkuvaiheesta, mistä päädytään yhteen muuttamiseen, yhdessä asumisen vaikeuksiin, lapsiin, seksiin ja tietenkin niihin eroihin miesten ja naisten välillä. Kaikki käsitellään kiertelemättä ja kaartelematta.

Kun lavalla on todellinen pariskunta, niin sitä ensimmäiseksi miettii, kuinka rohkeasti he voivat heittäytyä yleisön eteen ja avata omaa elämäänsä sitä kärjistäen ja tietenkin mukaillen. Siinä mielessä Suokas ja Tohni onnistuivat yllättävänkin hyvin, sillä heidän dialoginsa oli uskottavaa ja hauskaa, mutta osa osui myös kipeästi arkoihin paikkoihin. Niitäkin oli tosin sopivasti huumorilla kuorrutettu. Kaksikko heittäytyy kehiin siinä määrin, että yleisökin joutui osalliseksi vastailemaan omista parisuhteistaan. Varsinkin Suokas oli vallan innokas yleisöltä kyselijä ja hänen juttunsa pyrkivät näin samalla pönkittämään miehistä tarvetta olla asioissa oikeassa. Tohni puolestaan oli aluksi parisuhteesta lempeämmin puhuva nainen, mutta kun panokset kovenivat, niin häneltäkin lähti sellaista iskua miehisyyttä kohtaan, että oksat pois.

On myönnettävä, etten ole aiemmin pitänyt Suokkaan tyylistä heittää tällaisia juttuja, koska usein ne olivat kuin krapula-aamuisen miehen testosteronilla läträttyjä alkuasukasmiesvitsejä. Tässä hän pääsi todella vauhtiin ja näyttämään kunnolla sitä taitoa, mitä olen häneltä kaivannutkin. Edellisestä miehen keikan näkemisestä on kulunut lähes 10 vuotta, joten ikä ja kokemuksen karttuminen näkyi esityksessä. Miehessä oli sellaista poweria ja lavakarismaa, jota tämä tosimiehen osa vaati. Eikä hullumpi ole parempi puoliskokaan – vaikka Tohni onkin siippaansa verrattuna tuoreempi esiintyjä, niin hän teki rennon tasaisen suorituksen. Häntä oli oikeasti kiva kuunnella, vaikka paikoitellen huomasikin äänessä pientä jännitystä. Sehän on toki luonnollista, kun ensi-illasta on kyse. Mars vs. Venus? on hillitön liveshow, joka todella pistää naurun lisäksi parisuhteessa olevan tai olleen miettimään, mitä se oikein on sekä miehen että naisen näkövinkkelistä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net