STOP THE PRESS!

King Kong

King KongOhjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens
Tuotanto: Jan Blenkin, Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh
Pääosissa: Jack Black, Naomi Watts, Adrien Brody, Andy Serkis
Arvio: 3,5/5

Jouluna 2003 päättyi Peter Jacksonin pitkäaikainen projekti, ”Taru sormusten herrasta” -trilogia. Hän kertoi tuolloin eräissä haastatteluissa, että hän haluaisi tehdä uudelleenfilmatisoinnin yhdestä lempielokuvistaan, ”King Kongista”. Elokuva tulisi perustumaan vuonna 1933 filmatisoituun versioon. Käsikirjoitusta työstettiin samaan aikaan, kun Sormusten herran lopputöitä tehtiin. Pääkuvaukset pääsivät alkamaan Uudessa Seelannissa syksyllä 2004 ja kestivät kevääseen 2005 saakka. Senkin jälkeen tehostekuvauksia jouduttiin tekemään vielä pitkään.

Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle, jolloin lama on iskenyt New Yorkiin. Nuori näyttelijätär Ann Darrow (Naomi Watts) menettää kollegoineen työpaikkansa teatterissa. Tämä oman elämänsä suhteen hieman avuttoman oloinen nuori neiti oli aina turvautunut teatterilaisiin. Nyt hänellä ei ole ketään, eikä edes töitä. Työhakumatkalla hänet huomaa elokuvaohjaaja Carl Denham (Jack Black), jonka mielestä Ann olisi juuri oikea nainen hänen elokuvansa päärooliin. Epäileväinen Ann ei oikein asiasta innostu, mutta suostuu rooliin kuultuaan, että käsikirjoituksesta vastaa hänen suosikkinäytelmäkirjailijansa Jack Driscoll (Adrien Brody). Tilanne on tosin se, ettei Denham olekaan maksanut Driscollille käsikirjoituksesta vielä mitään. Huijaamalla hän saa Driscollin pysyttelemään laivassa, joka matkaa tuntemattomalle saarelle nimeltä ”Pääkallosaari”. Saarella asuva heimo kunnioittaa jotain, jolle he ovat valmiita uhraamaan saarelle tulevia.

Näyttelijäsuoritukset ovat mainioita. Yleensä ärsyttävissä komediarooleissa nähty Jack Black yllättää, sillä hänessä on potentiaalia vakavampiin rooleihin. Naomi Watts on luonnollisen viattoman näköinen Annin roolissa, onhan hän elokuvan kiltein ihminen. Adrien Brodyn rooli Driscollina jää aluksi molempien näyttelijöiden varjoon, mutta elokuvan edetessä hänen osuutensa kasvaa. Teknisesti elokuva on toteutettu viimeisen päälle. Esimerkiksi elokuvaa varten rakennettu 30-luvun New York näyttää hyvin aidolta ja Time Square kauppoineen on pikkutarkasti toteutettu. Visuaalisesti elokuva on juuri sitä, mitä Jacksonin elokuvalta voi odottaa.

Jacksonin King Kong on yksinkertaisesti ylipitkä monien liian pitkäveteisten kohtausten kuten jurassicparkimaisten näytösten takia. Herra on taas yllättänyt katsojat tuomalla pidennetyn version elokuvasta. Luvassa on melkein kolmetoista minuuttia pidennettyjä kohtauksia ja muutamia kohtauksia on hieman fiksattu, mutta aiempaa elokuvakokemusta se ei kuitenkaan muuta miksikään. Ihmettelen miksi Jacksonin on pitänyt mennä lisäilemään ja muokkailemaan, sillä lopputulos on lähinnä heikennystä teatteriversioon nähden. Ehkä joskus raha ratkaisee tai sitten voin olla täysin väärässä.

UHD-levyllä tarjoillaan elokuvan kera Jacksonin kommenttiraita, joka on melko mielenkiintoinen, vaikka osan asioista hän onkin kertoillut jo tuotantopäiväkirjoissaan. Lisäksi mukana on myös pidennetty versio. Toinen levy, joka puolestaan on perinteinen Blu-ray -levy. Luonnollisesti mukana on nuo molemmat versiot. Valittavana on myös kommenttiraita. Lisämateriaalit on sijoiteltu niin, että ne on nähtävissä elokuvan aikana ns. U-Control -toiminnolla. Joten mitään erillistä osiota näille lisäherkuille ei ole.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2017

Traileri: