STOP THE PRESS!

Uutta suomalaista tangoa – Markus Allan levynjulkaisukonsertti 1.10.

Markus Allan, kuva: MA-Musiikkituotanto

Markus Allan, kuva: MA-Musiikkituotanto

Buenos Aires Suite on uutta suomalaista tangomusiikkia, joka on syntynyt ja saanut inspiraationsa tangon kotikaupungissa, Buenos Airesissa. Markus Allan jatkaa ainutlaatuista uraansa tangon lähettiläänä Suomessa ja ulkomailla. Häntä säestää Tunnelmaorkesteri Hillitty johtajanaan Kimmo Parviainen.

Alkuperäisen tangon jalanjäljillä

Buenos Aires Suiten sanoittaja Rauli Nordberg on saanut suomalaisen tangolyriikan opit itse Toivo Kärjeltä ja vuonna 1999 Nordberg voitti Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellyskilpailun.

Vuonna 2001 hän lähti jäljittämään argentiinalaisen tangon sielua Buenos Airesiin. Matkapäiväkirja sai tangon jalanjäljillä uusia lukuja ja kääntyi pikkuhiljaa lauluteksteiksi, joiden kulisseina tangon kotikaupunki toimi. Sävellystyöhön Nordberg haki avukseen tutun kumppanin jo vuosien ajalta. Raimo Hast pukeutui pseudonyymilla Ramon Arcado argentiinalaisen tangon vaatteisiin ja löysi itselleen uuden säveltäjäidentiteetin.

– Tämä on kaupunkitrilogian kolmas osa. Ensin oli ”Harjujen laulu” (Lahti), sitten ”Chango” (Pariisi) ja nyt siis ”Buenos Aires Suite”, sanoittaja Rauli Nordberg toteaa.

Lahtelaisuus korostuu Buenos Aires Suiten tekijätiimissä Hastin ja Nordbergin ohella myös Kimmo ”Kippari” Parviaisen hahmossa. Hän on luonut uuden äänitteen sointimaailman kunnioittaen suomitangon perinteitä. Oman suomi-iskelmän geeniperimänsä Buenos Aires Suiteen tuo albumin äänityksestä, miksauksesta ja masteroinnista vastaava Robi deGodzinsky.

Buenos Aires Suiten ensi-ilta oli Saksassa

Buenos Aires Suiten kruunaa kruunaamaton tangokuningas, suomitangon suurlähettiläs maailmalla, Kullervo Linna Säätiön ja Tango Finlandia -palkinnot saanut Markus Allan. Jo 60-luvun alusta katkeamattomana jatkunut ura jatkuu vahvana. Suomi-iskelmän kummisetä Toivo Kärki potkaisi 18-vuotiaan Allan Isbergin Suomen iskelmätaivaalle antaen hänelle taiteilijanimen ja levytettäväksi yhden tunnetuimmista sävelmistään. Liljankukkaa seurasivat monet muut hitit. Maailmalle Markus Allania ovat vieneet yhteistyö elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen, orkesterinjohtaja Riku Niemen ja Kamariorkesteri Avanti!n kanssa.

Buenos Aires Suite -ohjelmisto on jo ehtinyt saada lämpimän vastaanoton FINtango-festivaaleilla 31.8-2.9. Saksan Hampurissa, jossa Markus Allan esitti uudet tangot kahdessa konsertissaan.

Buenos Aires Suite on uusi laulusarja, jossa jokaisella laululla on oma tarinansa. Se nojaa vankasti suomalaiseen tangotraditioon kunnioittaen silti erityisesti lyriikoissaan tangon alkuperää Rio de la Platan suistossa.

 

Youtubessa: https://youtu.be/xT7Fr0Yyp_8

Buenos Aires Suite -levy julkaistaan keskiviikkona 27.09.2017. Levyn julkaisukonsertti on sunnuntaina 1.10.2017 klo 18.00 Lahden Musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa.

Liput: Tiketistä ja ovelta 20/15 €
Konsertti on osa Lahden Jazztori 2017 -tapahtumaa.

  • Solisti: Markus Allan
  • Säestys: Tunnelmaorkesteri Hillitty, 11-jäseninen orkesteri johtajanaan Kimmo Parviainen
  • Sävellykset: Ramon Arcado alias Raimo Hast
  • Sanoitukset: Rauli Nordberg
  • Sovitukset: Kimmo Parviainen
  • Tuotanto: Raimo Hast, Allan Isberg, Rauli Nordberg, Kimmo Parviainen