STOP THE PRESS!

KILL Carmen Suomen-kiertueelle

KILLCarmen

Kuva: Janne Mikkilä

KILL Carmen pyyhältää tänä syksynä läpi Suomen peräti 28 esityksellä. Compañía Kaari & Roni Martinin kansainvälistäkin suitsutusta saanut näyttämöteos nähdään loka-marraskuussa Helsingissä, Jyväskylässä, Ylivieskassa ja Kemissä. Teos kiertää Suomea osana Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin koululaisille suunnattua Taidetestaajat-hanketta. Samalla se vierailee pysähtymiskaupunkien teattereiden ohjelmistossa suurelle yleisölle avoimin iltaesityksin.

KILL Carmen päivittää Carmenin tarinan räyhäkkäällä otteella nykypäivään. Innoitusta teokseen on ammennettu niin Prosper Mériméen alkuperäistarinasta, flamencon klassikoista kuin Quentin Tarantinon elokuvistakin. Roni Martinin johtaman yhdeksänhenkisen espanjalais-suomalaisen orkesterin musiikissa kuuluvat funkin ja balkanilaisen musiikin kaiut, ja orkesteri osallistuu lavan tapahtumiin, kukin Don Josén roolissa. Tanssirooleissa nähdään espanjalaiset flamencotanssijat Mariana Collado (Carmen), Carlos Chamorro/José Maldonado (Härkätaistelija) sekä meksikolainen Karen Lugo (Carmen).

Kantaesityksensä KILL Carmen sai Helsingin juhlaviikoilla syksyllä 2015. Sen jälkeen kiitetty teos on nähty muun muassa Flamenco Madrid -festivaalin ja Meksikon Guadalajarassa järjestettävän Festival de Mayon ohjelmistossa.

– Tämänkokoisen kansainvälisen tuotannon kanssa kiertäminen ei yleensä ole Suomessa taloudellisesti mahdollista, mutta Taidetestaajat-projekti mahdollistaa KILL Carmenin esittämisen myös maakunnissa. Tien päälle lähtee peräti 19-henkinen porukka näyttämömestareineen päivineen, kertoo Kaari Martin.

– Odotan aivan erityisesti sitä, että pääsemme esiintymään kasiluokkalaisille, jotka ovat yleisönä todella armotonta jengiä. Iltayleisöllekin sellaisia terveisiä, että tämä ei ole mikään tavanomainen teatteriesitys, eikä katsomoon tarvitse tulla hillittynä ja hallittuna, nauraa Martin.

Lavalla joukko kansainvälisiä taiteilijoita

Teoksen tanssirooleissa on tuplamiehitys: Carmenin roolissa nähdään nouseva nuori espanjalaistanssija Mariana Collado ja kansainvälistä mainetta niittänyt meksikolainen Karen Lugo. Härkätaistelijan roolissa vuorottelevat useita palkintoja saavuttanut ja myös omaa kokeellista ryhmäänsä luotsaava konkari Carlos Chamorro sekä nuori lupaus José Maldonado.

Yhdeksänhenkisessä liveorkesterissa soittaa liuta eri alojen huippumuusikoita. Orkesteriin kuuluvat muun muassa espanjalaiset flamencovirtuoosit Juan Antonio Suárez Cano, Victor Carrasco ja Pablo Suárez, Espanjan tärkeimmissä flamencoryhmissä vaikuttava suomalainen perkussionisti Karo Sampela sekä muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa konserttimestarina toiminut klassinen viulisti Henrik Perelló. Puhallinsektiossa soittavat useista kokoonpanoista tutut Antero Priha, Samppa Leino ja Erno Haukkala. Orkesteria johtaa teoksen säveltäjä Roni Martin, jota kuullaan kokoonpanossa myös laulajana ja sähkökitaristina. Teoksen ohjaamisesta Martinien ohella vastaa taiteilijaprofessori ja teatteriohjaaja Atro Kahiluoto.

Lavalla: Victor Carrasco (ESP), Mariana Collado (ESP) / Karen Lugo (MEX), Carlos Chamorro (ESP) / José Maldonado (ESP), Erno Haukkala (FIN), Samppa Leino (FIN),  Roni Martin (FIN), Henrik Perelló (FIN), Antero Priha (FIN), Karo Sampela (FIN), Juan Antonio Suárez Cano (ESP), Pablo Suárez (ESP)

Esityspaikkakunnat ja liput:

  • Helsinki / Uuden Sirkuksen keskus Cirko 28.–29.10.2017. Liput alkaen 20,50 €, ticketmaster.fi
  • Jyväskylän kaupunginteatteri 1.11.2017. Liput alkaen 35,50 €, lippu.fi
  • Ylivieskan Akustiikka-sali 5.11.2017. Liput alkaen 10 €, lipputoimisto.fi
  • Kemin kaupunginteatteri 8.11.2017. Liput alkaen 38,50 €, lippu.fi

 

Katso KILL Carmenin trailer: https://vimeo.com/125566904