STOP THE PRESS!

The Dire Straits Experience

The Dire Straits Experience

kuva: The Dire Straits Experience

Konsertti: Tampere-talon pääsali 24.9.2017
The Dire Straits Experience: Chris White – saksofonit, huilu, lyömäsoittimet ja laulu, Terence Reis – solisti ja kitarat, Chris Whitten – rummut, Tim Walters – kitarat ja laulu, Simon Carter – piano, urut ja kosketinsoittimet, Danny Schogger – piano, urut ja kosketinsoittimet, Paul Geary – bassokitarat ja laulu
Arvio: 4/5

Kun Mark Knopflerin ’johtama’ Dire Straits -yhtye pisti lopullisesti pillit pussiin vuonna 1995, moni fani jäi varmasti kaipaamaan 70- ja 80-luvun huippukappaleita live-esityksinä. Vuonna 2011 osa alkuperäisessä yhtyeessä ja keikkakokoonpanossa soittaneista muusikoista perusti The Straits -yhtyeen hyväntekeväisyyskonserttia varten, mutta he huomasivat kuitenkin kiinnostuksen olevan vieläkin suurempaa. Koska Knopfler oli täysin keskittynyt muihin juttuihin, niin solistiksi ja pääkitaristiksi pyydettiin lauluntekijä Terence Reis. Kolmen ja puolen vuoden aikana bändi ehti tehdä 150 keikkaa 25 maassa ennen kuin kokoonpano lopetti. Chris White ja Terence Reis päättivät perustaa uuden Dire Straitsin musiikkia esittävän yhtyeen hyvällä menestyksellä.

Usein tällaiset tribuuttibändit ovat sellaisia, että käydään rahastamassa hulluilta ja annetaan heille vain keskinkertaista soitantaa. The Dire Straits Experience on aivan muuta. He tarjosivat juuri sitä mitä yleisö oli tullut hakemaan, direstraitsmaista musiikkikokemusta. Tämä parituntinen konsertti oli monessakin mielessä onnistunut. He eivät soittaneet pelkästään hittejä, vaan myös harvemmin kuultuja yhtyeen pidempiä kappaleita, kuten Telegraph Road tai Private Investigations. Miesten soitannassa kuulee satojen keikkojen rutiinin, sillä bändi soitti todella hyvin yhteen ja äänimaailma oli juuri sitä mitä osasi odottaa. Ehkä ainoana miinuksena mainittakoon, että muutamaan otteeseen saksofonin miksaus meni överiksi, oikein piti korvia suojata. Laulaja-kitaristi Reis sopi vallan mainiosti Knopflerin saappaisiin olematta kuitenkaan maestron kopio, vaan esittäen kappaleita omalla tyylillään, kuitenkin direstraitsmaisella otteella. Olin positiivisesti yllätetty.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net