STOP THE PRESS!

Menestyskirja Sapiensin kirjoittajan uutuusteos Homo deus haastaa pohtimaan ihmiskunnan tulevaisuutta

Yuval Noah Harari – Huomisen lyhyt historiaHistorioitsija Yuval Noah Harari tarttuu uutuuskirjassaan Homo deus – Huomisen lyhyt historia kiinnostavaan kysymykseen: millainen on tulevaisuutemme, kun ihminen on kohottamassa itsensä jumalaksi mm. tekoälyn keinoin? Hararin edellinen kirja Sapiens – Ihmisen lyhyt historia on kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys, joka on julkaistu jo lähes 40 kielellä ympäri maailmaa.

Mitä tapahtuu demokratialle, kun Google ja Facebook tuntevat poliittiset näkemyksemme paremmin kuin me itse? Entä miten käy hyvinvointiyhteiskunnan, kun teknologian kehittyminen tekee osan ihmisistä tarpeettomiksi? Miten voimme suojella ihmiskuntaa ja planeettaamme oman lajimme tuhovoimalta? Onko Homo sapiens menettämässä kontrollin?

Yuval Noah Harari tarkasteli ensimmäisessä kirjassaan Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, miten lajimme valloitti maailman ainutlaatuisella kyvyllään uskoa yhteisiin myytteihin jumalista, rahasta, tasa-arvosta ja vapaudesta. Homo deus -kirjassa katse kääntyy kohti tulevaisuutta: mitä tapahtuu, kun vanhat myytit yhdistetään uusiin, jumalankaltaisiin teknologioihin kuten tekoälyyn ja geenitekniikkaan? Homo deus tarjoaa kurkistuksen 2000-lukua muovaaviin unelmiin ja painajaisiin. Hararille tyypilliseen tapaan teos nivoo kiinnostavasti yhteen luonnontieteitä, historiaa, filosofiaa ja monia muita tieteenaloja.

”Kuten kaikki suuret tarinat, Sapiens vaati jatko-osan. Homo deus, jossa on kuvattuna todennäköinen apokalyptinen tulevaisuus yksityiskohtaisesti, on se kirja. Se on erittäin kiehtova tulevaisuuden suunnitteluopas, joka esittelee lukuisia tapoja, joilla voimme ylittää itsemme.” – The Guardian

Israelilainen Yuval Noah Harari (s. 1976) väitteli historian tohtoriksi Oxfordissa. Hän opettaa historiaa Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa ja kiertää luennoimassa kaikkialla maailmassa. Harari on saanut kaksi kertaa Polonsky-palkinnon, joka jaetaan vuosittain luovuudesta ja omaperäisyydestä humanistisissa tieteissä.

Yuval Noah Harari
Homo deus – Huomisen lyhyt historia
Alkuteos Homo deus – A Brief History of Tomorrow
Suomentanut Jaana Iso-Markku
525 sivua
Saatavana painettuna kirjana ja sähkökirjana