STOP THE PRESS!

Totuus lännenelokuvien takaa – Petri Hiltusen kiitetystä intiaanisaagasta 20-vuotisjuhlapainos

Petri Hiltunen - Vala AuringollePetri Hiltusen 30-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi ja 20 vuotta ensi-ilmestymisensä jälkeen tekijän kauan sitten loppuunmyydyt sarjakuvateokset Vala auringolle ja Aavetanssi julkaistaan täydennettynä juhlapainoksena. Teokset sijoittuvat 1800-luvun Amerikkaan, tasankointiaanien yhteisöön Etelä-Dakotaan.

Teosten päähenkilö on Tom Barnett, sioux-nimeltään Juokseva mäyrä. Vala auringolle -tarinassa Barnett on ajautunut armottoman vihan kohteeksi, ja ainoa jäljellä oleva tie johtaa omien sukulaisten pariin. Tom ei ole koskaan tuntenut olevansa osa valkoisten yhteisöä, mutta miten halukas alkuperäiskansa on ottamaan tuhlaajapojan vastaan?

Aavetanssissa tasankointiaanit yrittävät palauttaa kunniaansa ja kulttuuriaan luomalla uuden uskonnon. Tämä hurmosliike pelottaa valkoisia, jotka lähettävät ratsuväen valvomaan siouxien toimintaa. Tilanne ajautuu väistämättömään konfliktiin, joka tunnetaan historiassa Wounded Kneen verilöylynä.

Petri Hiltunen on tehnyt suurtyön selvittäessään alkuperäiskansojen todellista historiaa. Kaikki tuntevat elokuvien ja kirjojen esittelemän villin lännen, mutta palkitutkin historialliset ”tositarinat” ovat yleensä vahvasti viihteellistettyjä, erilaisista todellisuuden palasista koostettuja satuja. Hiltusen teoksissa alkuperäiskansasta ei ole tehty verenhimoisia villi-ihmisiä. Historia esitetään silti turhia kaunistelematta, mukaan lukien valkoisten vaikutus intiaanikulttuurien tuhoon. Kaikki on lopulta kiinni ihmisten sisimmästä, ei heidän taustoistaan vaan luonteista.

Sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Petri Hiltunen (s. 1967) on työskennellyt lähes kaikilla mahdollisilla graafisen ilmaisun alueilla. Hän on julkaissut yli 30 teosta, piirtänyt sanomalehtisarjoja, kuvittanut mm. Robert E. Howardin ja George R. R. Martinin teoksia, kehittänyt Praedor-roolipelimaailman, luennoinut populaarikulttuurista ja opettanut sarjakuvien tekemistä. Vuonna 2002 Hiltunen palkittiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähatulla.

 

Petri Hiltunen

Vala auringolle & Aavetanssi – 20-vuotisjuhlapainos

ISBN 978-952-270-358-3

192 sivua. Arktinen Banaani 2017.