STOP THE PRESS!

Sodan kuvat: Propagandaa ja mielenmaisemaa –luento

Sadonkorjuuta Alastaron pelloilla: kuva: Antti Hämäläinen

Sadonkorjuuta Alastaron pelloilla: kuva: Antti Hämäläinen / SKS

Luento on tiistaina 3.10.2017 Etelä-Karjalan museossa klo 17. Puhujina ovat Ville Kivimäki ja Anssi Männistö Tampereen yliopistosta.

He ovat mukana hankkeessa, jossa  tutkitaan Suomen talvi-, jatko- ja Lapin sodan kokemushistoriaa monitieteisesti. Käytössä on TK-kuvaajien ottamat valokuvat (noin 160 000 kuvaa),  ja niiden metadata, sota-ajan kirjekokoelma (noin 40 000 kirjettä) sekä sodan aikana menehtyneitä koskeva tietokanta (noin 95 000 henkilöä). Näiden aineistojen kautta pyritään laajentamaan ymmärrystä toisesta maailmansodasta inhimillisenä ilmiönä sekä luomaan uudenlaista kuvaa suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta sotavuosina 1939–1945 ja niiden jälkeen. Hankkeeseen liittyy myös vahva pedagoginen ote. Tutkimuksen tuloksia ja tulkintoja käsitellään lukion opettajille suunnatuissa osallistavissa työpajoissa eri puolilla Suomea. Lisäksi suunnitellaan uusia museopedagogisia menetelmiä eläytyä sodan aikana eläneiden ihmisten arkeen ja mielenmaisemaan.

Etelä-Karjalan museossa on avoinna Sodan värit –näyttely 5.11. saakka. Siinä on esillä harvinaisia värivalokuvia talvisodan ja jatkosodan ajalta. Aidoista sota-ajan värivalokuvista tehdyt suurennokset esittelevät vaikuttavalla tavalla sotavuosien elämän kirjoa niin rintamalla kuin rintaman takanakin. Talvisodan värivalokuvat ovat löytyneet vasta vuosikymmeniä sodan päättymisen jälkeen. Niiden kuvaajaksi osoittautui ruotsalainen Punaisen ristin sotalääkäri Carl-Erik Groth. Näyttely koostuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, yksityisten kokoelmien, Sotamuseon Puolustusvoimien SA-kuva-arkiston ja Punaisen ristin kuvista. Värikuva tuo toisen maailmansodan ajan lähemmäksi nykypäivää. Sota-ajan historiaa on totuttu näkemään mustavalkoisina valokuvina, uutiskoosteina ja aikalaiselokuvina. Näyttelyyn valitut kuvat esittelevät lähinnä sodan inhimillistä puolta, ihmisiä sotatapahtumien keskellä.

Luennolle on vapaa pääsy