STOP THE PRESS!

“Rakkauslaulut jäivät tälle levylle tekemättä, rintaa puristaa aivan muista syistä”

Svart Records julkaisee Järnefelt & Paatelainen –debyytin tulevana perjantaina

Kun kitaristi Miikka Paatelainen päätti kuusi vuotta sitten aloittaa uuden levyn säveltämisprojektin, hän tiesi heti kenet pyytäisi projektiin mukaan. Paatelaisen 90-luvun bändikaveri Jäky Järnefeltin (Pienet miehet) lyriikan runollisuus sekä lempeä kriittisyys olivat juuri sitä mitä Paatelainen haki tulevalle levylle.

Järnefelt ei empinyt hetkeäkään lähtemistään projektiin mukaan, kun vanha soitokollega soitti ja pian Jäky oli kirjoittanut nipun omaperäistä runollista laululyriikkaa. Levyn ensimmäiset raidat äänitettiin Paatelaisen makuuhuoneessa syksyllä 2010. Tämän jälkeen prosessi eteni hitaasti, sillä Suomen tunnetuimpana pedal-steelin soittajana työllistetty Paatelainen sävelsi, sovitti, tuotti, soitti ja miksasi levyn itse. Toisaalta albumin kiireetön työstäminen antoi kaksikolle rauhan kokeilla ja sovittaa uutta materiaalia ilman turhia kompromisseja. Valon Kajoa -levylle koostui trendeistä ja konventioista piittaamaton yhtenäinen soundi.

Vaikka Paatelainen kertoo löytävänsä musiikistaan kaikuja Nick Draken tai Crosby, Stills, Nash & Youngin kaltaisista artisteista, niin päämäränä on ollut alusta alkaen luoda jotain uutta.
– Mulla on Grateful Deadin logo melkein joka laitteessani. Se muistuttaa siitä, että asiat voi tehdä toisin. Ja siitä tässä levyssä oikeastaan pohjimmiltaan on kyse, Paatelainen kiteyttää.

Paatelaisen tuotanto ja sävelkieli yhdistettynä Järnefeltin lyriikkaan sekä jäljittelemättömään laulunsoundiin on pysäyttävä kokonaisuus. Lauluissa toistuvat menetysten ja sopeutumattomuuden teemat. Tekstit yhdistävät unen logiikkaa aikamme terävään tarkasteluun tavalla, joka tekee yleisestä henkilökohtaista ja henkilökohtaisesta poliittista. Ajattomasta luonteestaan huolimatta tämä levy on tärkeä juuri nyt, meidän ajassamme. Jäky Järnefelt muotoilee asian näin:
– Rakkauslaulut jäivät tälle levylle tekemättä, rintaa puristaa aivan muista syistä.

Svart Records julkaisee Järnefelt & Paatelaisen debyyttilevyn Valon Kajoa 29.9.2017, jonka julkaisujuhlia vietetään Restobar Tehnossa 12.10.2017.

Järnefelt & Paatelainen Dryadit-video:
https://www.youtube.com/watch?v=rETTtZgqvpc

https://www.facebook.com/jarnefeltpaatelainen/