STOP THE PRESS!

Oulun Tieteen päivillä keskustellaan vapauden rajoista

Vihapuhe ja informaatiovaikuttaminen haastavat avoimen tietoyhteiskunnan. Tuhlailutalouden aika on ohi. Oulun Tieteen päivillä pohditaan vapautta ja sen rajoja asiantuntijoiden ja tutkijoiden voimin neljässä eri keskustelupaneelissa ja useista eri näkökulmista. Yleisölle avoin tapahtuma pidetään kaupungin keskustassa Cafe Antell Pihassa lauantaina 30.9. klo 11 alkaen.

Vihapuhe, valemediat ja jopa valtiollinen disinformaatio haastavat maailmankuvamme. Mikä on totta, mikä vaihtoehtoista faktaa? Keskustelupaneelissa asiantuntijat kertovat, miten meihin yritetään vaikuttaa, mistä vihapuhe ja rasismi kumpuavat, kuinka erottaa valhe faktasta? Sananvapaus – vihan ja valheen rajat paneelissa ovat mukana Bonnier palkittu YLE:n toimittaja Jessikka Aro, joka on joutunut yhä jatkuvan häiriköinnin kohteeksi kirjoitettuaan ”Venäjän trolleista Suomessa”. Keskustelemassa ovat lisäksi Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sekä rasismia tutkinut professori Vesa Puuronen.

Maailma elää jatkuvasti yli luonnonvarojensa – luonto köyhtyy ja oirehtii. Miten luonto kestää vielä ihmisen toimintaa? Kestääkö ihminen luonnon muutoksia? Keskustelupaneelissa asiantuntijat pohtivat, missä kulkee tuhlailutalouden ja kestävän kehityksen raja juuri nyt? Keskustelemassa ovat Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar, tutkimusprofessori Artti Juutinen sekä professori Juha Pekka Lunkka.

Tiede on edistänyt lukemattomin tavoin ihmiskunnan hyvinvointia, mutta tuottanut myös monia hätkähdyttäviä tapoja hallita ja manipuloida maailmaa, ympäristöämme ja jopa geenejämme. Senior advisor Suvi Ronkainen, filosofi Tuomas Tahko, aate- ja oppihistorian professori Petteri Pietikäinen ja kehitysbiologian professori Seppo Vainio pohtivat Tieteen vapaus ja rajat –keskustelupaneelissa, mikä on tieteen tehtävä ja merkitys yhteiskunnassa, pitääkö tieteellisen tiedon syntyä edelleen vapaasti vai pitääkö sille asettaa rajoja tai tiukkoja tavoitteita?

Digiajan kotitaloudesta keskustellaan perjantaina 29.9

Tieteen päivien neljäs keskustelupaneeli käsittelee digiajan kotitaloutta, kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan talouteensa rahoitusmarkkinoiden muuttuessa ja kulutuksen verkottuessa. Onko rahaa vapaasti saatavilla? Tunnistammeko miten ja mihin suuntaan meitä kuluttajia ohjataan markkinoinnin ja mainonnan keinoin? Keskustelupaneeli käydään jo perjantaina 29.9. Oulun yliopiston kampuksella klo 11 alkaen luentosalissa L2. Paneelissa ovat keskustelemassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, rahoituksen professori Jukka Perttunen, markkinoinnin professori Satu Nätti sekä tohtoriopiskelija Marianne Ylilehto.