STOP THE PRESS!

Vastarannan siili – Kuuluu kaikille

Vastarannan siili - Kuuluu kaikille Tuotanto: Soiva Siili Ay
1. Peruna 2. Etsijät 3. Piipertäjä 4. Vastarantaliike 5. Rokupappa Rane 6. Tykkäämislaulu 7. Niin se vain nyt on 8. Murskaräkä 9. Halitusvirsi valittajille 10. Haluan / en halua 11. Tyhmää 12. Pölökkypäitten laulu 13. Hauen laulu 14. Kesä kuuluu kaikille 15. Maanantaikappale 16. Hakkarainen 17. Visertäjä
Arvio: 3,5/5

Oululainen, Pohjois-Suomessa sangenkin arvostettu lastenmusiikkiorkesteri Soiva Siili löi joitakin vuosia sitten hynttyyt yhteen legendaarisen Aknestik-hittinikkarin ja ilmakitaransoiton isän Jukka Takalon kanssa. Tuloksena oli levyllinen aika erikoisia ipanakappaleita. Nyt niitä tulee 17 lisää. Ei synkistellä vaan liennytellään ja paahdetaan menemään.

En ole kovin lapsimusiikkiorientoitunut, joten tällainen ei ole ihan pala kaakkuani mutta Takalon tekemisethän kiinnostaa alati. Kolme vuotta sitten tämän combon levy oli sangen maittava menopala eikä tämä juuri siitä tunnelmaltaan eroa. Takalo on taasen hyvässä iskussa eivätkä Soivan Siilin Markus Lampela ja Kyösti Salmijärvikään ole menneet sieltä mistä aita kaatuu. Takalo osaa hienosti kierrättää omia vanhoja ideoitaan ja saada ne kuulostamaan tuoreilta. Hänen läsnäolonsa tuntuu myös saaneen Soivan Siilin torhistautumaan, sillä kappalemateriaali on läpi linjan vähintäänkin menettelevää.

Ehkä hienointa Vastarannan Siilillä on sen monipuolisuus. Levyllä kuullaan kaikenlaista materiaalia ja se on hyvä se. Ei tämä ihan niin monipuolinen kattaus ole kuin se pelinavauksena toiminut nimikkolevy mutta kyllähän porukka taas pitää huolen lapsikansalaisten musiikillisesta kasvatustoimesta. Takalon oman kädenjäljen tunnistaa ja se eroaa muusta materiaalista mutta se ei haittaa vaan tuo levylle arvaamattomuutta ja polveilua.

Kappaleissa on paljon hyviä melodiakoukkuja ja vaikka välillä sorrutaankin jankkaukseen, niin kokonaisuus kuulostaa siltä, että lapsiyleisö tykännee. Ellei sitten huomionsa kiinnity johonkin jännempään. Siinäpä se, kohdeyleisö on vaarallinen ja vaikeasti haltuunotettava. Levyä voi suositella myös mielialaterapiana, sillä siitä tulee hymyileväiselle tuulelle. Aikuinenkin saa levyltä paljon asioita ammennettua vaikka totuuden nimissä välillä mennäänkin vähän tylsäksi. Positiivinen kokonaisuus kuitenkin kaikkiaan.

Ei muuta kuin natiaisille tästä levyä kuunteluun, sitenhän se selviää, miten se uppoaa. Levy omaa kaikki mahdollisuudet siihen, että vanhempia alkavat jotkut biisit risoa hämmästyttävänkin paljon lähifutuurissa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Soiva Siili Ay & Haavemylly, 2017