STOP THE PRESS!

Lahtelainen kulttuuriympäristö – yleisötilaisuus Historiallisella museolla 3.10.

Näkymä lahdesta, kuva: Piritta Hakala / Lahden museot

kuva: Piritta Hakala / Lahden museot

Mitä yhteistä on Nastolan Arrajärvellä, Lahden urheilukeskuksella, Ahtialan Paakkolanmäellä ja Liipolalla? Ne ovat kaikki osa lahtelaisten arkea ja samalla lahtelaisia kulttuuriympäristöjä!

Kulttuuriympäristön käsite on laaja ja käsittää monenlaisia tiloja, joissa näkyvät ihmisen toiminta sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutus. Kulttuuriympäristöt ovat osa elinympäristöämme.

Mutta kuka päättää, mikä on kulttuuriympäristöä? Miten kulttuuriympäristöt näkyvät ja miksi niitä pitäisi suojella? Lahden kaupunginmuseo järjestää yleisö- ja keskustelutilaisuuden tiistaina 3.10. klo 17.30 – 19.30 Historiallisella museolla, jossa aiheesta on tarjolla tietoa sekä mahdollisuus keskustella lahtelaisesta kulttuuriympäristöstä. Tilaisuus on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Tilaisuus koostuu alustuksista ja keskustelusta. Tilaisuuden avauspuheenvuoron pitää kansainvälisen ICOMOSin pääsihteeri ja Suomen ICOMOSin varapuheenjohtaja, arkkitehti Kirsti Kovanen. Hän avaa kulttuuriympäristö-käsitteen merkityksiä ja esittelee kulttuuriympäristön eri muotoja sekä esittelee ICOMOSin kansainvälistä ja suomalaista toimintaa. ICOMOS on maailmanlaajuinen asiantuntijajärjestö, joka edistää historiallisten rakennusten ja alueiden, arkeologisten kohteiden ja kulttuurimaisemien tutkimusta ja suojelua. Hallituksista riippumaton ICOMOS toimii Unescon maailmanperintökomitean asiantuntijana maailmanperintöasioissa.

Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki kertoo, miten kulttuuriympäristöt huomioidaan Lahden kaupungin suunnittelutyössä, kaavoituksessa ja hallintoportaissa. Esimerkkien kautta hän esittelee miten kulttuuriympäristöt vaikuttavat maankäyttöön ja miten kaavoituksella vaikutetaan kulttuuriympäristöön. Tutkijat Riitta Niskanen ja Piritta Häkälä esittelevät lahtelaisia kulttuuriympäristöjä.

Tilaisuuden päätteeksi on mahdollisuus keskustella lahtelaisesta kulttuuriympäristöstä laaja-alaisesti niin kaupunkilaisten näkemysten, suojelun, kaavoituksen kuin maankäytönkin kannalta. Keskustelun avaa teknisen ja ympäristölautakunnan pj. Fancis McCarron ja keskustelua luotsaa vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saari.

Tilaisuuden ohjelma 3.10.2017:

17.30 Tilaisuuden avaus. Vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saari, Lahden kaupunki

17.35 Kulttuuriympäristön monet merkitykset ja muodot. Arkkitehti Kirsti Kovanen, kansainvälisen ICOMOSin pääsihteeri ja Suomen ICOMOSin varapuheenjohtaja.

18.05 Uutta luoden, vanhaa vaalien: kulttuuriympäristö kaavoituksessa. Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki, Lahden kaupunki.

18.35 Lahtelaisia kulttuuriympäristöjä. Tutkijat Riitta Niskanen ja Piritta Häkälä, Lahden kaupunginmuseo.

18.50 Keskustelua. Keskustelun avaa teknisen ja ympäristölautakunnan pj. Francis McCarron ja puheenjohtajana toimii Henrik Saari.

Tilaisuus on ilmainen.

Lahden historiallinen museo sijaitsee osoitteessa Lahdenkatu 4.