STOP THE PRESS!

Vaasan kaupungin museot julkaisee jääkäriliikkeen historiasta kertovan sarjakuva-albumin

Jääkärit – viisi kertomusta. Kertonut ja piirtänyt Mika Lietzén. Vaasan kaupungin museoiden julkaisuja 1. 2017

Jääkärit – viisi kertomusta. Kertonut ja piirtänyt Mika Lietzén. Vaasan kaupungin museoiden julkaisuja 1. 2017

Pohjanmaan museon Jääkärit-näyttelyn avajaisten yhteydessä 5.10. julkaistaan sarjakuvataiteilija Mika Lietzénin 64-sivuinen sarjakuva-albumi ”Jääkärit – Viisi kertomusta”. Suomen ja ruotsin kielellä julkaistava albumi avaa uusia näkökulmia näyttelyn teemoihin, mutta toimii myös itsenäisenä teoksena.

Kirjan tekijä Mika Lietzén kertoo, että tarinat ja niiden päähenkilöt ovat fiktiivisiä, mutta ne mukailevat todellisia historiantapahtumia.

– Jääkärien kuten muidenkin sotilaiden historia on melko mieskeskeistä. Tässä oli pyrkimys kuvata tapahtumia myös muista näkökulmista. Kertojina ovatkin mm. keski-ikäinen värväri, liepajalainen ilotyttö ja Arcturus-laivan laivapoika, paljastaa Lietzén.

Ensimmäinen tarina sijoittuu Pohjanmaalle vuonna 1915, jolloin värvääjät etsivät rohkeita nuoria miehiä jääkärikoulutukseen Saksaan. Toisessa tarinassa jääkärialokas ikävöi Lockstedtissa kotimaahan jäänyttä rakastettuaan. Kolmannessa tarinassa ollaan vuonna 1916 maailmansodan itärintamalla Misse-joella, jossa jääkärit hankkivat rintamakokemusta ja joutuvat tekemisiin kuoleman kanssa.

Neljäs tarina sijoittuu Liepājaan vuonna 1917 ja kertoo Suomeen paluuta odottavan jääkärin turhautumisesta sekä koti-ikävästä. Siinä kuvataan myös kahden kotiseuduiltaan kauaksi joutuneen ihmisen kohtaamisesta maailmansodan pyörteissä. Viimeisessä viidennessä tarinassa jääkärien pääjoukko on matkalla Vaasaan ja Suomen sisällissotaan S/S Arcturuksella.

Lietzénin sanoin ”Nämä viisi sarjakuvakertomusta raapaisevat sankarimyyttien pintaa ja piirtävät kuvan pienistä ihmisistä suurten mullistusten pyörteissä.” Jokaisessa tarinassa on mukana myös kissa.

– Kirjassa on tosiaan paljon kissoja, jopa ehkä enemmän kuin oli tarkoitus. Kissoilla on oma tahtonsa ja ne menevät minne haluavat, näköjään myös sarjakuvissa, kertoo Lietzén huvittuneena.

Sarjakuva-albumin voi ostaa Pohjanmaan museon museokaupasta.