STOP THE PRESS!

Kaseva – Tänään ja eilen

Kaseva - Tänään ja eilenTuotanto: Ratas Music Group
1. Miljoona 2. Baby, baby 3. Aamuyö 4. Väsyneet jalat 5. Kun maailma elää 6. Tyhjää 7. Striptease tanssija 8. Mari 9. Vanha mies 10. Pena 11. Silloin kun 12. Naula läpi pään
Arvio: 4/5

Kaseva on kuulunut salaisiin suosikkeihini jo jostain 90-luvun puolivälistä saakka, kun yhtyeen kasetin Hämeenlinnan kaupunginkirjaston musiikkiosastolta lainasin. Ja siis miksi salaisen? No tällainen melodinen stemmapoppi oli jo tuohon aikaan vanhanaikaista ja sangen epämuodikasta, kun toiset kuuntelivat päivän heviä. Olen siis jo ikänikin puolesta myöhäisherännäinen yhtyeen hienoon musiikkiin mutta luokalla istuessani on kyllä Kasevan pitkä oppimäärä opiskeltu. Ja yhtyeen jäsenethän ovat ihan tuttuja naamoja Mansen katukuvassa. Kivaa, että studioonkin asti ovat ehtineet. Piste jo siitä.

Levy alkaa neljällä ennenjulkaisemattomalla, Asko Raivion jäämistöstä löytyneellä kappaleella. Ne solahtavat täysin kivuttomasti Kaseva-kontekstiin ja Mikko Jokelan tulkinnassa on herkkyyttä, kuin vanhaan aikaan. Miksi nämä julkaistaan vasta nyt? En löytänyt tietoa kappaleiden historiasta, joten ehkä aika on sitten vain nyt ollut levytykseen otollinen. Kauniita viisuja jok’ikinen, eivät klassikkotasoa mutta hyviä kappaleita.

No niihin klassikoihin päästään sitten edellämainitun kvartetin jälkeen. Kun maailma elää, Tyhjää, Striptease tanssija, Mari, Vanha mies ja Pena, Manse- ja Suomirockin kaanonia jos mitkä. En tiedä kenen valitsemia kappaleet ovat ja miksi niitä on juuri tuon verran mutta koska kriitikot ovat aina oikeassa, niin naristaanpa nyt, että itse olisin jättänyt Vanhan miehen pois ja laittanut sen tilalle Syksyn. Tai ehkä Kevään. Tai Sipuli-Sannin. No, öh, onpa vaikeaa. Niin. Tässäpä ei ole haluttu kattavaa kokoelmaa tehdä, sellaisiahan on taidettu jo julkaista ja tultaneen julkaistamaankin. Tällä julkaisulla saadaan vaan maistiainen parhaista, pääpaino on näillä uusilla kappaleilla, joita reunustamaan on lyöty muu materiaali kuin tukemaan kokonaisuutta. Silmänlumeeksi, jos nyt niin voi sanoa.

Olen muuten aika usein sitä mieltä, että yhtyeiden isoimmat hitit tai tunnetuimmat biisit eivät suurin surminkaan ole orkestereiden parhaimpia kappaleita. Miljoonasateella on paljon Lapsuuden sankareita parempia kappaleita ja Juliet Jonesin Sydämen Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin ei ole lähimainkaan yhtyeen laadukkainta tuotantoa. Sama pätee Kasevaan. Itse en pidä Striptease-naista lainkaan yhtyeen kovimpana kappaleena mutta jos se on tuonut tälle hienolle yhtyeelle tunnettuutta ja faneja niin se on ajanut asiansa.

Jaajuu. Sitten on vielä mainitsematta, että levyn lopuksi kuullaan kaksi tuoreehkoa live-vetoa – papparaisethan keikkailevat säännöllisen epäsäännöllisesti. Itse olen Kasevan monestikin livenä nähnyt ja voin todeta, että mitään suurta koreografian tahi välispiikkauksen juhlaa se ei ole. Eikä tässä tapauksessa, kun biisimateriaali puhuu puolestaan, ole tarpeenkaan. Silloin kuin ja eritoten Naula läpi pään kera pienen alkuyllärin antavat hyvän kuvan yhtyeen live-kunnosta. Kelpo äänitykset. Kelpo levy.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Ratas Music Group, 2017