STOP THE PRESS!

Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina

Nokia Mobile - matkapuhelimen tarinaOhjaus ja käsikirjoitus: Arto Koskinen
Tuotanto: Marianne Mäkelä, Jouko Aaltonen
Arvio: 4/5

Tuskinpa liikemies Eduard Polón (1861–1930) olisi hurjimmissakaan unelmissaan uskonut, millaiseksi menestystarinaksi hänen yrityksensä Suomen Gummitehtaan vuonna 1918 ostamasta  Nokiasta jossain vaiheessa tulisi. Monien monien vaihtelevien menestysvuosien ja toimialojen jälkeen eräs toimiala lähtikin vetämään paremmin kuin kukaan uskoikaan: matkapuhelimet olivat vetämässä Nokiaa alansa ykköseksi. Ohjaaja Arto Koskisen dokumenttielokuva käsittelee sitä, kuinka tästä entisestä kumisaappaitakin tehneestä yhtiöstä tuli vahva markkinajohtaja uuden puhelinteknologian saralla.

Tässä dokumentissa pääsevät ääneen monet entiset yhtiön työntekijät, jotka avoimesti kertovat siitä, kuinka yhtiöstä saatiin tehtyä iso hyvällä hengellä ja jopa hullujakin ideoita hyödyntäen. Kun menestys on kova, niin helposti jää ns. lakeereille makaamaan, eikä huomata kuinka toiset yritykset ovat tulleet kilpailemaan näistä halutuista markkinoista. Syntyy paniikki ja tehdään vääriä ratkaisuja – tai ainakaan toimintamalleja ei muuteta.

Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina ei ole mikään syyttelydokumentti, jossa etsittäisiin syyllisiä matkapuhelinyksikön romahtamiseen, vaan se antaa kokonaiskuvan siitä, kuinka tuosta kumisaappaita ja televisioita tehneestä yhtiöstä tulikin yhden toimialan suuri jättiläinen. Koskinen antaa reilusti tilaa tarinoinnille ja tutkiskelee asioita monilta kantilta. Olipa kyse kehitysyksikön ihmisistä tai lakiasiain ihmisestä, niin jokaisella on todella omanlaisensa näkemys siitä, millainen Nokia sisältäpäin oli. Kiinnostavaa on myöskin kuulla, miten he selvisivät lähdettyään itse pois tai saatuaan potkut yhtiöstä – kaikille kun ei käynyt lopulta kovinkaan hyvin. Jos joku asia jäi hieman vaivaamaan, niin oli matkapuhelimien ”isänä” tunnetun Kari Kairamon sivuuttaminen muutamalla jutulla. Hän sentään oli merkittävässä asemassa, kun Nokia siirtyi muista tuotannoista tietoliikennejärjestelmiä kehitteleväksi ja rakentavaksi yhtiöksi. Muuten todella mielenkiintoinen ja avartava dokumentti, joka antaa hyvän kuvan tuosta menestyksen maailmasta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Illume Oy, 2017

Traileri: