STOP THE PRESS!

Rauli Badding Somerjoki – Singlet 1970 – 1987

Tuotanto: Ainoa Productions
CD1: 1. Sulamit 2. Mun sormuksein 3. Bensaa suonissa 4. Moottoreiden sinfonia 5. Bensaa suonissa (mainossingle) 6. Tällainen hupsu 7. Pilvet karkaa, niin minäkin 8. Iso lemmen pala 9. Enkelinkasvot 10. Yhdyskuntasuunnittelua 11. Fiilaten ja höyläten 12. Mikset nuku, sisko pieni 13. Nuori rakkaus 14. Ja rokki soi 15. Muista hyviä aikoja 16. Näin käy rock & roll 17. Antaudu, rakkain! 18. Mä jäin kii 19. Paratiisi 20. Goodbye miss rock’n roll 21. Et väittää voi 22. Feel Love 23. Lights 24. Aamuöiseen sateeseen 25. Öitten neidot 26. Hei pieni, joko mennään 27. Suukko vain
CD2 1. Saanhan viimeisen tanssin 2. Kaita polku 3. Rakkauden myrkky kaikki surut tappaa 4. Tammerkoski 5. Sininen metsä 6. Yksinäinen mies 7. Kumppani armain 8. Äiti usein itki iltaisin 9. Kun riisun sun puseron 10. Kuin golfpallo kierrän reikää 11. Kuihtuu kesäinen maa 12. Ensimmäisenä iltana 13. Paras haihtua vaan 14. Ikkunaprinsessa 15. Rakas lurjus 16. Muista hyviä aikoja 17. Yölinjalla 18. Mä haluan sun 19. Tähdet, tähdet 20. Moody river 21. Laivat 22. Ilta-aurinko 23. Vene 24. Suon kulkija 25. Kun ei niin ei 26. Painu pois 27. Kaunis maailma 28. I Told My Baby
Arvio: 4,5/5

Niin ei kai tästä mitään sen kummempaa tarvihe sanoa. Biisilista on tuossa ylhäällä. Olkaa hyviä ja kurkkikaa siitä. Montaako kappaletta ette tunne? Aivan. Nämä ovat suomalaisen kevyen musiikin klassikoita lähes jok’ikinen ja Rauli oli suuri tulkitsija, yhtä aikaa hauras ja vahva. Mies näytti nukkavierulta kapakannurkasta nostetulta hikihiawathalta mutta lauloi kuin enkeli. Ja miten monipuolisesti: Mies oli uskottava niin tangoissa, rokkirevittelyissä kuin vähän erikoisemmassakin iskelmässä.

Tällä kulttuuriteolla, jolle toivoisi suurta julkisuutta, juhlistetaan Baddingin syntymän 70-vuotisjuhlia ja sillä on mukana ennenjulkaisematon versio kappaleesta Muista hyviä aikoja sekä I Told My Baby, jota ei ole ennen julkaistu laisin missään. Tai siis Somerjoen viimeisen singlen B-puolella mutta ei muualla. Molemmat ovat hyviä kappaleita mutta viimeksi mainittu on instrumentaali, joten se sinällään on vähän hiinä ja hiinä, että onko se varsinainen Badding-biisi. Toki tällaiselle ultimaattiselle kollektiolle se uppoaa sangen perustellusti.

Levyllä on toki umpituttujen koko kansan kappaleiden lisäksi sangen hauskoja harvinaisuuksia, kuten Bensaa suonissa- mainossingleversio, joka koostuu pääosin ralliauton pörinästä! No sehän toimii tällaiselle moottoriurheilumiehelle oikein hyvin. Iso lemmen pala on aivan maittava, vähän unohdettu menopala, jossa on lumoava ihmisäänisovitus. Ilta-aurinko on kertakaikkiaan Agentsia parhaimmillaan. Kaunis maailma on riipaiseva tulkinta – muistaakseni mies itse oli manan majoilla, kun se listoille nousi. Et väittää voi esittelee kerrassaan särkyvä-äänisen nuoren Raulin. Ja entäs Yhdyskuntasuunnittelua sitten? Arvaatte varmaan, kenen toisen somerolaisen kynästä moinen hullutuskappale on peräisin. Se onkin tämän kokoelman ainoa varsinainen Mauri Antero– biisi, sääli sinällään.

Yksi niitä levyjä, joita ei tarvitse edes kuunnella läpi antaakseen valistuneen arvionsa. Nämä ovat 90-prosenttisesti äidinmaidossa. Badding oli hieno artisti mutta valitettavan synkeä oli hänen(kin) kohtalonsa. Muisto elää. Lepää rauhassa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Ainoa Productions, 2017