STOP THE PRESS!

MIES2017 kruunaa Teatteri Toivon 10-vuotisjuhlavuoden

Ryhmä miehiä näytelmästä MIES2017 © Darina Rodionova, Teatteri Toivo

Ryhmä miehiä näytelmästä MIES2017 © Darina Rodionova, Teatteri Toivo

”Pitäis aina kasata itsensä uudestaan ja uudestaan.”

Millaista on olla mies tässä ajassa: puolustaako mies yhä perinteisiä arvoja, vai pitäisikö malli jo päivittää? Teatteri Toivon syksyn ensi-ilta on genrerajoja rikkova MIES2017 – miesten muistoista, tunteista ja ajatuksista ammentava realistinen läpileikkaus nykymiehen sielunmaisemasta. Kaikki tuntevat miehen, mutta mitä mies tuntee itse?

MIES2017 on hetkiä elämästä. Osa on koomisia ja osa traagisia, mutta tekijöiden pyrkimys on ollut ensisijaisesti todenmukaisuuteen. Käsikirjoittaminen alkoi keväällä eri ikäisille miehille lähetetyllä kyselyllä ja jatkui ryhmäkeskusteluilla, joihin osallistui 35 erilaista miestä. ”En halunnut näyttää lavalla vain omaa elinpiiriäni ja asettaa miehiä omassa päässäni olevaan muottiin, vaan kuvata heidän kokemuksensa sellaisenaan. Halusin, että miehet kohtaavat ennen muuta toisensa. Siksi kirjoittaminen alkoi miesten omista keskusteluista”, kertoo ohjaaja Sara Salmenmäki näytelmän synnystä.

Suomalaisen miehen kuva on juro ja sulkeutunut, mutta intiimeissä hetkissä, keskenään, he avautuvat. ”Tänä päivänä miehen malli on vapaampi”, toteaa eräs hahmoista. Silti, kun mies puhuu mieheydestään, hän puhuu paikastaan: mitä olen puolisona, isänä, yhteiskunnan jäsenenä? Miten saan olla?

”Halusin tuoda lavalle todelta tuntuvan mieheyden kuvan tästä maasta, tänä vuonna. Mitään lisäämättä tai poistamatta. Nämä miehet eivät tule yhdestä muotista. He ovat isämme, veljemme, poikamme ja rakastettumme”, kiteyttää Salmenmäki ja jatkaa: ”Lopulta heidän sielunmaisemansa oli itsellenikin yllätys.”

Teatteri Toivo
Kymmenettä vuottaan juhlistava Teatteri Toivo aloittaa syyskautensa uusissa tiloissa Hermannissa. Ensi-iltansa saavan MIES2017-näytelmän lisäksi ohjelmistossa jatkaa Haluton – naisen näkökulma miehen haluttomuuteen parisuhteessa.