STOP THE PRESS!

Madeleine Onne ehdolla Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi

Madeleine Onne, kuva: Mirka Kleemola

Madeleine Onne, kuva: Mirka Kleemola

Kansallisoopperan ja -baletin hallitus päätti nimitysehdotuksesta tänään

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr:n hallitus valitsi kokouksessaan tänään perjantaina 29.9. ehdokkaaksi baletin taiteelliseksi johtajaksi Madeleine Onnen . Ehdokasvalinta tehtiin pääjohtaja Päivi Kärkkäisen esityksestä, jota hallituksen asettama nimitys- ja palkitsemisvaliokunta oli yksimielisesti kannattanut. Hallitus päättää taiteellisen johtajan nimittämisestä henkilöstöryhmiä kuultuaan 10.10.2017. Ruotsalainen Madeleine Onne toimii tällä hetkellä Houstonin balettiakatemian johtajana Yhdysvalloissa.

Baletin taiteellisen johtajan haku oli julkinen, ja siinä käytettiin myös rekrytointiasiantuntijaa sekä suorahakua. Prosessissa oli mukana lähes 80 henkilöä. Hakijoita oli 16 eri maasta. Hallitus teki ehdokasvalintansa hakijoiden ansioiden, suorittamiensa haastattelujen ja soveltuvuusarviointien perusteella. Lisäksi kärkihakijoista pyydettiin kansainvälisiä referenssejä ja arvioita.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja vastaa Kansallisbaletin ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta sekä johtaa ja kehittää sen toimintaa. Taiteellinen johtaja toimii pääjohtajan alaisuudessa. Hakuprosessissa taiteelliselle johtajalle asetettiin keskeisinä vaatimuksina baletin, erityisesti klassisen baletin tunteminen, esimies- ja yhteistyökyky, strategian muodostaminen ja toimeenpanokyky, operatiivisen toiminnan johtaminen sekä ulkopuolisten verkostojen hallitseminen. Hallituksen perustelujen mukaan Madeleine Onne täyttää parhaiten nämä vaatimukset.

Ehdokasvalinnan perustelut:

Madeleine Onnella on vahva klassisen baletin sekä nykykoreografioiden tuntemus ja osaaminen.

Hän on työskennellyt balettitanssijana Tukholman Kuninkaallisessa baletissa 1978 ̶ 2002. Onne on vuodesta 1984 alkaen ensitanssijana tanssinut useimmissa klassisen baletin merkittävimmissä päätehtävissä.

Madeleine Onnelle on myönnetty kuninkaallisen hovitanssijan arvonimi 1995.

Hän on perustanut Tukholman Kuninkaallisen baletin solisteista koostuvan kiertueryhmän vuonna 1996.

Tanssijauransa jälkeen Onne on toiminut baletin taiteellisena johtajana sekä Tukholman Kuninkaallisessa baletissa että Hongkongin baletissa yhteensä 15 vuoden ajan. Johtamistehtävissään hänelle on muodostunut hyvä kokemus strategian luomisesta, toimeenpanosta ja esimiestyöstä.

Madeleine Onnella on laajat kansainväliset verkostot ja erittäin hyvä yhteistyökyky sekä balettiorganisaatioiden sisällä että muiden tahojen kanssa. Madeleine Onne on työskennellyt kansainvälisissä tehtävissä sekä tanssijana että tanssijauransa jälkeen monien kilpailujen tuomaristossa ympäri maailmaa.

Onne on erittäin kiinnostunut klassisen baletin koulutuksesta ja koulutuksen kehittämisestä. Nykyisessä tehtävässään Houstonissa hän johtaa ison balettiryhmän yhteydessä toimivaa balettiakatemiaa.

Onne tuntee hyvin pohjoismaisen taideorganisaation toimintatavat toimittuaan myös henkilöstön edustajana Tukholman Kuninkaallisessa baletissa ja muissa luottamustehtävissä. Aiemmissa johtotehtävissään hän on osoittanut erinomaista talousasioiden tuntemusta, kapellimestari- ja orkesterityön tuntemusta sekä kykyä ymmärtää isoja kokonaisuuksia.

Jos Onne nimitetään, sopimus on määräaikainen 1.8.2018 ̶ 31.7.2022 (neljä vuotta) sisältäen kolmen vuoden lisäoption. Kansallisbaletin nykyisen taiteellisen johtajan Kenneth Greven kausi päättyy 31.7.2018.

Madeleine Onne, pääjohtaja Päivi Kärkkäinen tai hallituksen jäsenet eivät anna lausuntoja julkisuuteen ennen 10.10.2017 pidettävää hallituksen kokousta.