STOP THE PRESS!

Hannu Väisäsen kuratoima ryhmänäyttely esittelee asetelman tuoreessa valossa

Hannu Väisänen - Nature Morte 3

Hannu Väisänen
Nature Morte 3
2017
Giclée
95 x 75 cm

Nature Morte?
Galerie Forsblom 13.10.–12.11.2017

Galerie Forsblomilla avautuu kuvataiteilija Hannu Väisäsen kuratoima ryhmänäyttely, joka käsittelee asetelmaa, Nature Mortea. Näyttelyyn on valikoitu teoksia taiteilijoilta, joilta ei ensisijaisesti odottaisi asetelmaa. Jokaisen taiteilijan on annettu tulkita asetelman haaste vapaasti omaan tapaansa. Maalausten, videoiden, esinekoosteiden, valokuvien ja veistosten avulla pyritään vastaamaan ennen kaikkea näyttelyn nimeen: mikä asetelma oikeastaan on?

Voisi kuvitella että nykytaiteen uudet muodot eivät vedä asetelmaa haaveihinsa. Että asetelma eli niin kauan kuin puhdas maalaus, puhdas kuvanveisto tai puhdas grafiikka elivät. Että Nature Mortella, hitaalla hiljaiselämällä tai Memento Morilla ei ole sijaa monimuotoisessa, monella tavoin tuikkivassa nykytaiteen kentässä. Voisi suorastaan kuvitella  että kuolleen nimeä kantava Nature Morte on todellakin kuolemassa. Niin ei kuitenkaan ole: Nature Morte ei ole kuolemassa. Vaikka muinaiseen salonkitaiteeseen viittaavaa otsikkoa näkee enää harvoin, moni nykytaiteilija tietoisesti tai tietämättään koskettelee asetelman ikuisia teemoja. Sille voidaan huoletta ennustaa edelleen pitkää ikää. Koska se on yhtä haaroittuva, yhtä moniselitteinen, yhtä yllätyksellinen ja loputon kuin löytötavaratoimistojen kaapistot. Siitä todistuksena olkoon myös Nature Morte? -näyttely. – Hannu Väisänen

Näyttelyn taiteilijoilla on oivaltava lähestymistapa aihetta kohtaan ja vanhat aihelmat saavat nykykontekstissa uusia merkityksiä. Näyttelyn taiteilijat ovat Carolus Enckell, Kaarina Kaikkonen, Heikki Marila, Reima Nevalainen, Nina Roos, Charles Sandison, Kim Simonsson, Toni R. Toivonen, Hannu Väisänen ja Adam Winner.